Cu toții am trecut prin asta la un moment dat… și anume, prin acea situație în care ne petrecem ore întregi scriind ceea ce ni se pare că este o piesă genială de conținut, doar pentru a o face să „cadă în gol”. Oricâtă experiență am avea, asta nu înseamnă că tot ce scriem se transformă în aur. Dar acesta este lucrul minunat al copywriting-ului! Piața îți oferă un feedback incontestabil, iar rezultatele sunt cuantificabile.
Fie publicul tău cumpără, fie nu. Și ce oportunitate minunată de a învăța și de a crește, nu-i așa?
Așadar, nu te demoraliza dacă conținutul tău este nașpa, tot ce trebuie să faci este să încerci ceva nou și să aștepți rezultatele. Și nu multe medii creative permit acest tip de feedback obiectiv și imediat…
Deci, vrei să știi care sunt greșelile majore pe care le poți face în copywriting și apoi ce poți face ca să le corectezi? Citește mai jos.
Greșeala #1. Ți-e teamă să polarizezi
Polaritare = popularitate.
Ar trebui să petreci mai puțin timp vorbind despre CE anume este produsul tău, și mai mult timp vorbind despre CINE și DE CE poate ajuta. Publicul tău se va întreba întotdeauna ” Și ce am eu de câștigat?”. Așa că, cu cât răspunzi mai repede la această întrebare, cu atât mai mari vor fi conversiile tale!
Și o parte din a afla CINE este publicul tău, înseamnă să afli cine NU este publicul tău.
Întreabă-te, cine ar putea să nu fie de acord cu mine? Cu cât creezi mai multă polaritate, cu atât mai mult publicul tău ideal se va ralia în spatele tău și cu atât mai multă încredere vei crea de fapt. Nu-ți fie teamă să provoci controverse și conversații.
Greșeala #2. Vorbești despre caracteristici, nu despre beneficii
Unul dintre cele mai puternice lucruri pe care le poți învăța ca marketer și copywriter este diferența dintre caracteristici și beneficii.
Așa că, iată o scurtă distincție:
O caracteristică este ceva pe care produsul tău îl are sau este. Este planificată, construită și executată pentru a rezolva în mod direct o problemă comună. În copy de vânzări, caracteristicile sunt declarații factuale despre ceea ce este produsul sau serviciul tău și NU sunt cele care îi determină pe clienții tăi să cumpere.
Beneficiile, pe de altă parte, sunt motivul pentru care cineva cumpără produsul tău. În textul de vânzări, beneficiile descriu rezultatul pe care un utilizator îl va experimenta prin utilizarea produsului sau serviciului tău. Acestea sunt REZULTATE exprimate prin intermediul emoțiilor dorite și răspund la întrebarea „Ce câștig eu din asta?”.
Să vedem câteva exemple despre cum putem să transformăm caracteristicile în beneficii.
Caracteristică: Baterii incluse.
Beneficiu: Gata de utilizare! Niciun copil dezamăgit în dimineața de Crăciun.
Caracteristică: O listă completă de exerciții de bază de 5 minute.
Beneficiu: Pregătiți burtica pentru bikini în doar 5 minute pe zi, la timp pentru vacanță!
Greșeala #3. Nu te gândești la Mobile-First
Studiile spun că, până la 80% din tot traficul web este mobil! Și în fiecare an acest număr crește și crește și crește. În 2010, doar 20% din consumul de internet provenea de pe dispozitive mobile.
Datele arată, de asemenea, că ratele de respingere sunt semnificativ mai mari pe dispozitivele mobile decât pe computerele desktop, ceea ce înseamnă că este mai probabil ca utilizatorii de dispozitive mobile să aterizeze pe o pagină web și apoi să plece. Iar acest lucru se datorează probabil faptului că atât de multe întreprinderi încă nu urmează tendințele și nu își optimizează conținutul și site-urile web pentru mobil în primul rând. Așa că nu fă și tu această greșeală.
Presupune din start că majoritatea utilizatorilor îți vor citi textul pe un ecran mic deci, testează titluri mai scurte, fonturi mai mari, folosește cuvinte precum „atingeți” în loc de „faceți clic” și fă ca textul tău să fie ușor de urmărit și să curgă pe un dispozitiv mobil mic cu o singură coloană…
Testează întotdeauna pentru a vedea cum arată textul tău pe mobil înainte de a începe să trimiți trafic.
Greșeala #4. Devii prea pretențios
Folosești cuvinte mari, iubești inteligența și aluziile și te aștepți ca cititorul tău să-și amintească ce ai spus acum 2 secunde… Deci, dacă scrii ceva ce un adolescent ar găsi cam confuz sau dificil de citit, conținutul tău este prea complex.
Creierele noastre sunt leneșe și ne place fluența cognitivă. Ceea ce înseamnă că, cu cât ceva este mai ușor de înțeles, cu atât este mai probabil să îl credem cu adevărat.
Așadar, în timp ce tu te poți simți inteligent folosind cuvinte mari și sofisticate, se pare că, cu cât este mai complex textul tău, cu atât mai puțin inteligent pari de fapt. Așa cum spune vechea zicală: „Dacă nu poți explica simplu, înseamnă că nu înțelegi suficient de bine.”
Scopul copywriting-ului este de a capta atenția potențialilor clienți și de a-i ghida cu atenție prin mesaj până când aceștia vor face acel apelul la acțiune dorit. Deci, de fapt, scopul fiecărei propoziții este de a-ți face prospectul să citească următoarea propoziție. Și de îndată ce folosești un cuvânt complex, sau cuvinte inutile sau expresii idiomatice nerecunoscute, rupi legătura cu cititorul și acesta pleacă.
Studiile au arătat, de asemenea, că creierul tău va uita informațiile cu o viteză șocantă dacă nu există repetiție. De aceea, trebuie să adaugi multă redundanță în copywriting-ul tău, reafirmând beneficiile importante și apelurile la acțiune. Acest lucru îi ajută, de asemenea, pe acei „scanatori” – adică acei oameni care citesc textele și citesc doar titlurile și câteva fragmente la un moment dat. Dacă te repeți, vor înțelege și ei mesajul.
Greșeala #5. Nu spui „pentru că”
Trebuie să incluzi un „de ce” în marketingul tău, în special pentru lucrurile pe care publicul tău s-ar putea să nu le placă sau să nu le înțeleagă, cum ar fi de ce limitați o vânzare sau de ce aveți o „politică de nereturnare”.
Există o anumită putere a utilizării lui pentru că în marketing.
De ce ofer o reducere? Pentru că…
De ce reducerea este disponibilă doar pentru 24 de ore? Pentru că…
De ce nu ofer rambursări? Pentru că…
Ai prins ideea. Folosind frecvent PENTRU CĂ în marketingul tău, indiferent cât de simplă sau evidentă pare explicația, textul tău va converti mai bine.
Și acestea au fost cele mai mari 5 greșeli de copywriting care ar putea să-ți taie conversiile la jumătate. Însă, nu te stresa! Singura modalitate prin care poți deveni un copywriter excelent este să scrii, să repari și să treci prin acest ciclu din nou și din nou. Învățăm prin experiență și prin măsurarea rezultatelor, de fiecare dată.
Același lucru este valabil și pentru scriitorii de conținut – deși scopul, direcția și obiectivele sunt diferite de cele ale copywriterilor, tot se adună feedback de pe piață și se cuantifică rezultatele pe baza implicării, a clasamentului SEO sau a viralității.
Ți-a plăcut acest articol? Scrie-ne pe hello@creativeadvertising.ro ca să discutăm mai multe 😊 și, de asemenea, jeep în contact pe rețelele de socializare!