7 sfaturi pentru a-ți menține creativitatea la nivel înalt

Atunci când lucrăm în industria creativă, ajungem la momente în care ne dăm seama că nu e un domeniu în care să muncești 8 ore fixe, de la 8 la 16, fără pauză, iar după finalizarea programului să te iei și să mergi acasă.

Industria creativă necesită altfel de organizare, alt gen de comportamente, obiceiuri și reguli proprii.

Din cei peste 10 ani lucrați în sistemul privat și cel de stat deopotrivă, am învățat că un job pentru alții îl poți executa în 8 ore de muncă, însă odată intrată în sistemul de freelancing, am învățat că flexibilitatea e cel mai important atuu de care trebuie să dau dovadă.

Așadar, iată cele 7 sfaturi cheie în stabilirea unui program de lucru personalizat, pe care dacă le respecți, poți deveni o persoană maxim de eficientă în timpul dedicat jobului tău.

#1. Identifică momentul de creativitate

Fiecare persoană este diferită, așadar fiecare avem momente ale zilei în care ne simțim obosiți, respectiv clipe în care suntem în forță să mutăm chiar și munții din loc.

Așa e și cu creativitatea. Aceasta are nevoie de propriul timp și spațiu pentru a se desfășura și a ieși la suprafață.

Ce putem noi face este să identificăm propriul nostru moment „perfect” al zilei în care suntem creativi, indiferent că e dimineața la 7 sau seara la 8. Să ne organizăm restul activităților în funcție de aceste momente, deoarece, până la urmă dintre toate activitățile unui copywriter, cele mai importante sunt cele de creație artistică: scrisul.

Așadar, vezi care sunt acele momente ale zilei când ești cel mai creativ și profită de acele ore.

Tips & tricks: În primele săptămâni lucrează natural, dar notează-ți la final de zi în ce intervale orare ai dat randament mai bun la scris/editat astăzi, apoi compară zilele între ele și astfel poți identifica momentele tale creative.

#2.  Protejează-ți timpul

Odată ce ai identificat momentele tale creative de peste zi, nu trebuie să faci altceva decât să-ți protejezi timpul.

De exemplu, dacă știi că perioada ta optimă de creație artistică este între 7 și 9 dimineața, organizează-ți agenda astfel încât aceste momente să fie dedicate cu totul activității de creație. De exemplu, nu îți începe munca la 8.30 când știi că tu după 9 nu mai dai randament la scris/editat.

Tips & tricks: În măsura în care e posibil, ține telefonul pe silent, nu îți distrage atenția citind sau scriind e-mailuri și pe cât se poate nu stabili întâlniri în aceste intervale orare.

#3. Stabilește-ți țintele

Atunci când lucrezi pe latura creativă a business-ului tău trebuie să setezi niște ținte pe care vrei să le atingi și termenul până când îți propui să le dai de capăt.

Prin ținte înțelegem stabilirea task-urilor pe care vrei să le duci până la capăt și timpul în care vrei să faci aceste lucruri.

Un exemplu bun ar fi: azi e luni, iar până vineri trebuie să stabilesc content calendarul pentru clientul X, iar până săptămâna viitoare marți trebuie să termin content-ul pentru landing page-ul clientului Y. Cunoscând aceste aspecte, îți va fi mai ușor să evaluezi ce task, cât timp îți ia și când trebuie să te apuci de el pentru a finaliza fără presiune, stres și munca să fie bine făcută.

Tips & tricks: Încearcă cu fiecare task îndeplinit să îți faci o idee privind timpul necesar ce trebuie acordat pentru el. Astfel în timp vei reuși să identifici, de exemplu, că pentru completarea unui content calendar pentru o lună de zile ai nevoie de 60-90 minute sau că pentru un text de landing page de circa 2500-3000 cuvinte ai nevoie să dedici 4 ore.

#4. Găsește inspirație creativă în exterior

Prin inspirație ne referim la surse și resurse care îți stimulează creierul să gândească creativ, să-ți vină ideile instinctual. Cele mai bune exemple ar fi: găsirea unor fonduri muzicale care să te relaxeze, dar să nu te adoarmă, difuzarea unor uleiuri esențiale/bețișoare parfumate care să-ți stimuleze simțurile, dar care să nu te deranjeze, sau pur și simplu identificarea acelor detalii și locuri care te inspiră.

Tips & tricks: Pe mine personal mă perturbă muzica, chiar și cea instrumentală, însă îmi place să las să meargă pe fundal filme/seriale vizionate de zeci-sute de ori, dar care pur și simplu mă relaxează. Nu e bizar? Probabil că da, dar la mine funcționează totalmente. În schimb, cunosc medici care doar ascultând Bethoven se pot concentra pe operații dificile sau studii de specialitate.

#5. Stabilește-ți locul și confortul pentru creație

Tuturor ne place ca atunci când lucrăm să ne simțim confortabil și cozy. Eu personal nu m-aș putea concentra la maxim pe muncă stând într-un loc incomod. Pot lucra la fel de bine și stând în pat, la fel ca și stând la birou, doar să fie confortabil și să mă aflu în acel moment al zilei când am inspirație divină pentru scris.

Tips & tricks: Identifică cel mai confortabil și prielnic loc în care te poți așeza liniștit pentru a crea, indiferent că vorbim de text, grafică, foto, video. Este important ca fiecare dintre noi să-și găsească un loc din casă sau birou, în parc, pe terasă sau la cafenea pentru a se concentra liniștit pe muncă lângă o cafea bună, un ceai delicios și poate niște arome preferate de uleiuri esențiale.

#6. Oferă-ți libertate

Atunci când faci muncă de creație, trebuie obligatoriu să îți setezi mintea în așa fel, încât să nu îți impui limite în gândire, să nu lucrezi forțat și să începi munca la proiecte din timp, pentru a nu fi forțat de timp și împrejurimi ca să le finalizezi în termen.

Libertate pentru creație înseamnă timp suficient pentru a lucra la proiectele angajate, fără presiunea deadline-ului ori a altor factori externi.

#7. Exersează, exersează și ghici ce? MAI EXERSEAZĂ

Scrisul ca și creație este o modalitate extraordinară de a-ți expune ideile, gândurile și de a comunica cu alte persoane. Indiferent de domeniul în care îți etalezi acest talent, cel mai important lucru este să exersezi. Atunci când ai de scris un text într-un domeniu cu totul nou, dar chiar și într-unul în care te simți confortabil, familiar cu vocabularul, este foarte important să ai entuziasm și dexteritate. Știi zicala „Practice makes perfect”? Ei bine, într-adevăr cu cât practici mai mult scrisul și editarea de texte, cu atât mai ușor îți vor veni cuvintele și cu atât mai firești și naturale ți se vor părea aceste activități.

Tips & tricks: Când te lovește inspirația, ține-te de ea. Nu te distrage, nu fă mai multe lucruri deodată și mai ales nu te opri la mijlocul ideii orice ar fi! Regândită, o idee nu va mai suna la fel ca prima oară.

Provocare: Tu ce faci pentru a-ți menține creativitatea la un high-level?

Așteptăm idei noi, sugestii și întrebări la hello@creativeadvertising.ro

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole