Cu toții am auzit de bloguri, poate sunt câteva pe care le și citim, în funcție de nevoile de moment. Înainte de a începe un blog personal, trebuie să știm că blogul este acel canal de comunicare special destinat intrărilor de texte în stil jurnal. Expresia blog provine de la expresia englezească web log adică un jurnal pe internet.
Blogul a mai fost denumit „jurnal electronic” pentru că oricine poate să-ți facă unul și să scrie orice dorește pe platformă, deseori postări informale, personale, artistice, beletristice, ficțiune, în principiu orice tip de text și de orice lungime.
Misiunea blogului este de a facilita trecerea de la scrisul „pe foaie” la scrisul online, de a începe utilizarea online-ului ca sursă de exersat și feedback de la cititori diferiți. Vezi AICI la ce-ți poate folosi un blog 🙂
Așadar, dacă consideri că blogul este potrivit pentru tine, haide să vedem punctat CUM să-ți faci unul în câțiva pași simpli:
#1. Alege numele blogului
Dar chiar înainte de nume, alege tema blogului! Iar în funcție de asta, și ideea numelui v-a veni mai simplu. Dacă știi despre ce vrei să scrii, e simplu să găsești un nume care să descrie asta. Dacă nu te-ai hotărât încă, iată câteva idei de potențiale teme cu care poți începe un blog: hobby-uri și pasiuni, experiențe de viață, gătit, lucruri personale, artă, sport etc.
Un nume bun de blog ar trebui să fie descriptiv, astfel încât cititorii potențiali să poată spune instantaneu despre ce este blogul tău, doar din nume. Dacă scrii despre un anumit subiect, atunci vei dori cu siguranță să incluzi acest lucru în numele blogului tău.
#2. Alege-ți platforma
Și anume, pune-ți blogul online. Înregistrează-ți blogul și primește găzduire.
După ce ai câteva idei de nume de blog, va trebui să alegi o extensie de domeniu. Pentru început, în schimbul unui domeniu personal .com, .ro, .net sau .org, poți încerca platformele gratuite deseori folosite pentru postările tip blog și anume WordPress, Blogspot, Blogger etc.
Astfel, se poate alege numele blogului, care va deveni automat si numele www-ului, cu derivatul wordpress, blogspot etc (ex. www.desprelucrurimarunte.blogspot.com), fără spații între cuvinte.
Acum că ai primit noul tău nume de domeniu și ai ales o extensie, un alt pas important este să verifici dacă numele ales de tine este disponibil! Sunt mai multe site-uri care te pot ajuta să verifici dacă nimeni altcineva nu a înregistrat deja același nume (google check).
#3. Personalizează-ți blogul
La acest pas, blogul tău este online. L-ai înregistrat pe platformă și-l poți vedea. Așa că e timpul să-l personalizezi după propriul tău stil J Alege un șablon gratuit și modifică-l. Platformele pentru bloguri au multe variante din care poți alege, la care poți modifica fonturile de scris, culorile, pozele, așezarea în pagină după cum îți dorești.
Să vedem cum funcționează de exemplu un blog pe platforma WordPress.
Odată ce te autentifici, vei fi în zona de admin WordPress. În această secțiune poți face modificările pe care le dorești blogului tău. Toată lumea are o idee diferită despre modul în care vrea să arate propriul Blog. Unul dintre lucrurile minunate despre un blog tip WordPress este faptul că îi poți schimba aspectul și designul în întregime cu doar câteva click-uri.
În WordPress, aspectele blogurilor sunt cunoscute sub numele de „Teme”. Temele controlează întregul design al blogului tău. Pentru a-ți schimba tema, vei face click pe fila „Aspect” din meniul din stânga.
Vei vedea că mai multe teme WordPress gratuite sunt deja instalate pe blogul tău. Acestea sunt teme bine concepute, cu aspect curat, care pot funcționa pentru aproape orice tip de blog. De fapt, mulți dintre bloggerii de top din lume folosesc una dintre aceste teme.
Dacă nu ai în vedere un design foarte specific pentru blogul tău, noi sugerăm să utilizezi una dintre aceste teme pentru a începe. Pentru a activa o tema pe blogul tău, treci cu mouse-ul peste temă și fă clic pe butonul „Activați”. E atât de simplu! Ai schimbat întregul design al blogului tău cu un singur click. Dacă nu îți place niciuno pretă instalată, poți alege cu ușurință din alte mii de alte teme gratuite. Pentru a instala o temă nouă, fă click pe fila „Aspect” din meniul din stânga, apoi fă click pe „Adăugați o temă nouă”.
#4. Scrie și publică prima postare
Și am ajuns la partea distractivă 🙂 La prima postare, poți să începi de exemplu, cu câteva informații despre tine. De ce ai ales să pornești acest blog, ce pasiuni ai etc. Pe de altă parte, poți să scrii ceva amuzant, sau să începi direct cu o poveste. La urma urmei, este spațiul tău. Dar prima postare ar trebui să fie suficient de atrăgătoare și descriptivă, astfel încât cititorii tăi să-și facă o primă idee despre ce anume vor găsi pe viitor pe blogul tău.
Este de preferat să-ți faci un obicei din a scrie constant, de exemplu în fiecare luni sau vineri, și să te ții de acest obicei. Iar partea distractivă este că postările pot fi interactive, cu poze presărate prin text.
Sunt câteva caracteristice similare la fiecare platformă, pentru postări, și anume: accesează meniul din stânga și fă clikc pe „Postări”. Dacă dorești să adăugi o imagine la postarea ta, fă click pe pictograma „Adăugare imagine” și click pe „Încărcare” pentru a încărca o imagine de pe computer. Poți face ajustări la dimensiunea imaginii pe următorul ecran. Când e gata, fă click pe „Inserați în postare” pentru a adăuga imaginea.
Postările pe blog sunt de obicei afișate în ordine cronologică inversă, astfel încât postarea cea mai recentă apare mai întâi, în partea de sus a paginii.
#5. Promovează-ți blogul
Crearea unui blog bine conceput și scrierea de conținut excelent este doar începutul. Pentru a obține cititori pentru blogul tău, va trebui să petreci ceva timp promovându-l, mai ales la început.
Pune mai mulți oameni să-ți citească blogul. Pentru început, aceștia pot face parte din cercul tău de prieteni, familie, colegi de lucru. Cere feedback. Fă modificări dacă e cazul. Scrie des și fă postările publice, după care promovează-l pe canalele de social media, ca să ajungă la cât mai mulți cititori.
Așadar, fie că vrei să scrii un jurnal online, fie că ai o afacere de promovat, acestea sunt sfaturile noastre legate de cum poți să-ți creezi un blog personal, care să te ajute să-ți faci ”intrarea” și să-ți crească vizibilitatea în mediul virtual 🙂
Ți-a plăcut acest articol? Există vreun subiect care te pasionează? Vrei să citești mai multe despre marketing? Scrie-ne la adresa hello@creativeadvertising.ro