Cum faci brainstorming să generezi idei creative în business

Copywriting-ul este activitatea care, înainte de toate, necesită o doză de creativitate și idei pentru generarea unor texte de succes, care să promoveze și să vândă.

Atunci când începi un business nou și ai nevoie să faci tot planul de marketing de la zero, sau ai deja o afacere și vrei să-ți refaci campania de marketing, ai nevoie de o echipă faină care să-și pună mintea și creativitatea la contribuție pentru binele afacerii tale și pentru succesul garantat.

Ei bine, această echipă, indiferent că e propria ta echipă de marketing sau doar colaboratori ocazionali în materie de business marketing, are menirea de a te sfătui, încuraja, inspira și ajuta să generezi idei excepționale de promovare, care implicit vor duce la creșterea vânzărilor prin îmbunătățirea imaginii afacerii tale. Acest procesul de generare a noilor idei este cunoscut sub numele de brainstorming.

Ce înseamnă în teorie și practică acest brainstorming?

Atunci când două sau mai multe persoane se întâlnesc pentru a discuta idei și a-și pune întrebări cu scopul de a genera noi idei de orice fel, acest proces se numește brainstorming.

Mai pe-nțelesul tuturor, să vedem ce presupune un brainstorming de echipă și care este rezultatul unei astfel de sesiuni. Practic, brainstormingul este cea mai bună cale de:

  • A genera o mulțime de idei
  • A genera ideile rapid
  • A extinde aria de alternative
  • A te deconecta de prezent
  • A aduna laolaltă idei de la un grup de oameni
  • A rezolva diverse probleme
  • A construi/îmbunătăți relații
  • A entuziasma oamenii
  • A pune în practică idei

Potrivit IDEO U, cu cât există mai multe idei, cu atât cresc șansele de a se ajunge la o soluție/soluții cu adevărat strălucitoare.

Pentru majoritatea persoanelor, brainstormingul este un instrument excelent pentru a ajuta și sprijini echipele să genereze idei pentru a se ajunge la soluții inovatoare.

Potrivit acestora, există 7 reguli de optimizare a timpului dedicat fie individual, fie în grup, pentru generarea de noi idei:

#1 Fără prejudecăți – creativitatea este un spațiu lipsit de prejudecăți, deoarece permite ideilor să curgă, iar oamenii pot construi idei peste ideile celorlalți pentru a genera rezultate de excepție.

#2 Încurajați ideile „nebune” – îmbrățișarea ideilor ieșite din comun poate avea rezultate neașteptate datorită imprevizibilității idelor.

#3 Construiește-ți ideile pe ideile celorlalți – utilizarea cuvântului „și” în detrimentul cuvântului „dar…” încurajează optimismul și incluzivitatea și generează noi idei.

#4 Rămâi focusat pe subiect – menținerea focusului pe ideea principală a discuției, adică pe scopul brainstormingului, poate fi de real folos în procesul de generare a noilor idei. Discuțiile în contradictoriu sunt și ele utile dacă se menține linia discuției stabilită încă de la bun început.

#5 Poartă o singură conversație în același timp – poate fi dificil atunci când brainstorming-ul implică mai multe persoane, deoarece ideile mai multor persoane pot curge în paralel, dar dacă veți păstra o anumită disciplină și ordine în discuții, ideile vor fi clare și nu vor genera așa numitul „talmeș balmeș”.

#6 Gândește și vizualizează – multe persoane au această ”problemă” și anume de a gândi vizual. Acest lucru presupune vizualizarea ideilor imediat ce ele au fost rostite. Pentru acest lucru puteți utiliza un tablou magnetic unde puteți scrie, desena, colora, puteți prinde fotografii, tabele, post-it-uri, stickere sau imagini cu ace sau magneți. În orice caz, credem sau nu, vizualizarea ideilor ajută la generarea de noi idei.

#7 Mergi pe cantitate – se spune că la fiecare oră de brainstorming pot fi generate aproximativ 100 de idei noi. Chiar dacă multe, sau majoritatea, nu rămân în picioare, ele pot ajuta în schimb la clarificarea ideii principale, ceea ce este absolut genial.

Bine de știut!

Atunci când există mai multe persoane, vor exista mai multe idei și, implicit, mai multe rezultate potrivite nevoilor tale și a business-ului tău.

În copywriting ideile pot veni oricând, de oriunde, de la oricine. Așadar brainstorming-ul este oricând o idee bună pentru orice scop: promovare, creșterea vânzărilor, schimbarea de imagine etc.

Important este să avem alături de noi oameni creativi din diverse domenii, tocmai pentru a avea orizonturile lărgite. Nu uitați, dacă aveți în preajmă persoane din mai multe domenii, și ideile vor fi diversificate și pe măsură ce aria de competență a persoanelor din echipa de brainstorming va fi mai largă, și rezultatele sesiunii vor fi mai bune.

De exemplu, nu este recomandat să faceți brainstorming cu 5 persoane având aceeași expertiză. Este suficient ca din 5 persoane 1 sau 2 să fie din domeniul vostru, iar celelalte din domenii conexe.

De exemplu, dacă ești copywriter și vrei să faci brainstorming pentru un client pentru branding/rebranding, braintorming-ul e bine să-l faci împreună cu alte persoane din industria creativă, cum ar fi: un grafician, un web developer, un fotograf etc. Astfel, se vor genera idei din mai multe domenii ce vor forma împreună o strategie aplicabilă clientului tău. Dacă brainstormingul îl vei realiza doar cu persoane din aria ta de expertiză, să zicem alți copywriteri, deși cu siguranță veți genera idei faine, ele vor fi lipsite de unele elemente de care clientul tău va avea nevoie.

Dacă lucrezi ca freelancer/individual și nu ai o echipă formată în cadrul unei companii, recomandăm formarea unei echipe de freelanceri, oameni generatori de idei, cărora le poți spune colaboratori și alături de care să discuți ocazional idei, probleme etc.

Acum, doar tu poți observa cine din anturajul tău profesional este un potențial colaborator/generator de idei și oferă-te și tu la rândul tău să contribui cu idei pentru clienții lor.

Spune-ne și tu cum faci brainstorming și cum generezi idei faine clienților tăi sau propriei tale afaceri.

Scrie-ne la hello@creativeadvertising.ro

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole