Cum să lucrezi ca și freelancer – 10 tips and tricks (part 2)

În acest blogpost de vineri, revenim cu continuarea celui despre freelancing și cele 10 sfaturi despre cum poți și tu începe acest lucru independent 🙂

Am vorbit data trecută despre obiective, abilități, oferta ta de servicii și clienții țintă. Iar mai jos continuăm cu celelalte tips & tricks care sperăm să ajute pe oricine dorește să pornească pe acest drum.

#5. Crează-ți un portofoliu

De ce ai nevoie de un portofoliu? Simplu! Pentru a-ți prezenta abilitățile. Dacă ai apucat-o pe drumul freelancingului, în mod sigur ai anumite skill-uri într-un anume domeniu și ai mai „profesat” deja acolo.

Uneori, un proiect client vine cu ușurință – pot fi familia sau un prieten. Dar, de cele mai multe ori, clientul respectiv va avea nevoie de un motiv pentru a avea încredere în tine. Deci, trebuie să construiești această încredere.

Cea mai bună modalitate de a construi încredere cu un client nou atunci când începei o afacere independentă este arătând exemple de muncă anterioară asemănătoare cu munca pentru care vă gândesc să vă angajeze.

Gândește-te din perspectiva clientului. Pe cine ai angaja mai degrabă? Un grafician care îți poate arăta 10 sigle pe care le-a făcut pentru clienți sau un grafician care nu îți poate arăta niciunul?

Răspunsul este evident, e nevoie de dovezi care să ne arate de ce putem avea încredere în această persoană. Încearcă să ai la dispoziție mostre de lucru pentru a le distribui clienților noi încă de la început, astfel încât aceștia să aibă motive să creadă că poți face treaba.

#6. Încorporează-ți legal afacerea

Acesta nu este un sfat juridic, dar este unul de care e bine să ții cont. Este de la sine înțeles că va exista remunerație pentru munca ta depusa, așadar este bine să-ți faci planificarea fiscală încă de la început. De regulă freelancerii lucrează cu contracte de colaborare pe proiecte, și evident clienții vor avea nevoie de facturi și chitanțe după ce proiectul este dus la bun sfârșit.

Freelancingul este o afacere independentă, cu accentul pe afacere, și orice afacere trebuie să fie ok din punct de vedere legal, nu-i așa? Asta te poate ajuta și să fii mai organizat și-ți privești afacerea mai serios. Este totuși un full-time job și toate actele trebuie să fie în regulă acum că ești propriul tău șef 🙂

Plus, în mod sigur îți va face plăcere acest pas atunci când alegi un nume fain pentru afacerea ta!

#7. Elaborează o strategie pentru găsirea clienților

Acum că multe detalii tehnice sunt puse la punct și ai stabilit o bază solidă pentru a-ți incepe independența, trebuie să te gândești la primii clienți. Cum poți să-i atragi și să începi colaborări?

Există câteva strategii de luat în considerare la acest punct:

  • Alegi să lucrezi direct cu clienții
  • Lucrezi ca și subcontractant
  • Utilizezi site-urile de locuri de muncă independente

Lucruri direct cu clienții este cea mai pură formă de freelancing. Cineva are o problemă, te plătește pentru a o rezolva și nu există alte persoane sau platforme implicate în afară de voi doi.

Lucrul direct cu clienții are două avantaje majore. Primul beneficiu este păstrarea fiecărui bănuț al tranzacției. Tu și clientul sunteți de acord cu prețul, clientul vă plătește și totul vă intră în buzunar. Nu există taxe pentru o platformă pentru potrivirea ta și nu există taxe pentru cineva pentru a-ți trimite lucrarea.

Al doilea beneficiu este deținerea relației. Când lucrezi direct cu clienții, ei știu exact cine face treaba, înveți multe despre ei și nevoile lor prin comunicare și, în cele din urmă, creezi o relație puternică cu ei.

Subcontractarea este atunci când o afacere încheie un contract cu un client și creează un al doilea contract cu altcineva pentru a îndeplini acel prim contract.

De obicei, o agenție vinde un proiect mare și apoi contractează unul sau mai mulți profesioniști independenți pentru a ajuta la îndeplinirea activității efective a acelui proiect.

Un exemplu în acest sens ar fi o mare agenție creativă care vinde un nou pachet de marcă pentru un client și subcontractarea dezvoltării site-ului web sau redactarea site-urilor către un freelancer.

Pentru o mulțime de oameni creativi care încearcă să înceapă freelance-ul, aceasta este o afacere excelentă! În loc să creezi o mulțime de relații individuale cu clienții, poți forma câteva relații strategice cu agenții mai mari și îi lași pe ei să se îngrijoreze de găsirea clienților.

Deși aceasta poate părea o modalitate eficientă de a crea un flux de muncă plătită, există câteva compromisuri majore.

Cel mai mare compromis este că depinzi de altcineva care să îți ofere muncă plătită. Subcontractarea îți ia controlul din mâinile tale.

Un alt compromis este că lași bani pe masă, vorba aia. Agenția nu îți va transfera întreaga taxă pentru client pentru efectuarea lucrărilor – va păstra o reducere a taxei pentru semnarea contractului.

Iar apoi, nu deții tu acea relație cu clientul. Așa că, gândește-te la aceste aspecte înainte de a alege să lucrezi ca și subcontractant, chiar dacă ești la început de drum. Gândește-te cum îți e ție mai bine în primul rând.

Iar dacă optezi să utilizezi site-urile de locuri de muncă independente, trebuie să știi că aceste site-uri facilitează găsirea de noi clienți. Acestea sunt construite pentru a conecta cât mai mulți profesioniști independenți la proiecte cu plată și rapid.

Pe de o parte, site-urile construiesc o ofertă de talent independent (adică tu!), iar pe de altă parte, construiesc locuri de muncă care solicită acest talent.

Așadar, ei lucrează pentru a adăuga în mod activ noi locuri de muncă sau proiecte independente pe site-ul lor web. Și apoi încearcă să conecteze aceste locuri de muncă la un profesionist cât mai repede posibil.

Nu este o variantă rea și poți oricând să găsești multe site-uri pe acest profil cu un simplu google search. Sigur ai auzit de Freelancer.com, sunt multe altele asemânătoare și trebuie doar să găsești 2-3 potrivite pentru tine și munca ta.

#8. „Vinde-ți” abilitățile către clienți

Oricare ar fi varianta pe care vrei să lucrezi, trebuie să ai și un mic speech de vânzări.

Trebuie să-ți transformi serviciile tale într-o soluție. Vinde soluția către clienți!

De exemplu, a spune unui proprietar de afacere mică că te poate angaja pentru copywriting nu este foarte convingător. Proprietarul afacerii poate să se gândească: „Ce înseamnă asta? De ce să vreau copywriting? ”

Când împărtășești doar serviciul pe care îl efectuezi, este lăsat la latitudinea clientului să își imagineze cum se poate aplica acest lucru. Dar dacă îl încadrezi ca o soluție cum ar fi „Vă pot ajuta să scrieți e-mailuri de vânzare mai bune, care aduc mai mulți clienți” sună mai bine, nu-i așa?

#9. Accesează rețeaua ta existentă de cunoștințe

Cum ziceam mai sus, primii clienți pot fi prieteni, familie sau cunoștințe deja existente. Poate un fost angajator cu care te-ai înțeles bine și i-a plăcut munca ta. De multe ori, oamenii angajează pe cineva în care au încredere și pe cineva care le place.

Așadar, cea mai probabilă persoană care te angajează, mai ales atunci când începi să lucrezi independent, este cineva care te cunoaște deja, te place și are încredere în tine.

Pot fi prietenii tăi, familia, colegii de muncă, colegii și așa mai departe.

Aceștia sunt și cei mai susceptibili să vă recomande și să vă trimită alți clienți. Majoritatea afacerilor bazate pe servicii cresc din gură din gură și o să vă simțiți minunat când recomandările vor veni de la oamenii pe care îi placeți și voi.

10. Începe să creezi clienți noi

Primul proiect va fi începutul tău.  Fă o treabă excelentă și poți construi de acolo-n colo. După un proiect dus la bun sfârșit, în mod sigur angajatorul îți va face o introducere directă și către altcineva.

Dar chiar dacă nu se întâmplă asta imediat, trebuie să continui să te adresezi cât mai multor persoane. Cum ziceam, este mult mai ușor să găsești primii clienți printre oameni care te cunosc, îți plac și au încredere în tine. Așadar, asigură-te că ai vorbit cu absolut toată lumea posibil înainte de a face orice acțiune directă către străini.

Iar pentru noii clienți străini, poți apela la două tipuri de introduceri, alegerea ta.

Informare rece și introduceri calde

Ai mai auzit de expresiile „sensibilizare rece” sau „introducere caldă?” Când cineva face o comunicare „rece” înseamnă că nu există nicio conversație sau conexiune anterioară cu persoana respectivă pe care o contactezi. Este „rece” pentru că nu a fost nimic care să o încălzească și să o facă să anticipeze ce urmează să spui.

La introducerile calde, persoana respectivă anticipează deja mesajul tău și a „încins” deja ideea pe care urmează să o transmiți. Este un punct de plecare mai ușor.

Lucrurile sunt mai greu de făcut la informarea rece, pentru că depinde de tine să „încălzești” acea cu mesajul pe care dorești să-l transmiți.

Ceea ce poți să faci este să-ți pregătești ambele prezentări pentru clienții pe care dorești să-i contactezi ținând în minte faptul că, scoput tău este să-ți prezinți abilitățile ca pe o soluție pentru a atrage clientul respectiv într-o colaborare. Doar începutul e mai greu dar știm cu toții că totul se învață în timp și practica e mama învățăturii.

Ți-au plăcut acest articol? Dorești să dezbatem și alte subiecte? Scrie-ne la → hello@creativeadvertising.ro și stay tuned în fiecare vineri pe blog 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole