Educația continuă la orice vârstă – cum ne antrenăm mintea și sufletul

Niciodată nu e prea târziu pentru noi începuturi… sau cel puțin așa spune o zicală celebră, ceea ce nu o face mai puțin adevărată. Așa este, niciodată nu este prea târziu pentru a învăța ceva nou și a o lua de la capăt într-un nou domeniu.

Vorbim în mod special de domeniul profesional, unde nu e niciodată prea târziu pentru a te reprofila, pentru a învăța ceva complet nou, a te educa și re-educa într-un nou domeniu de interes. Deși pare greu de făcut după o anumită vârstă, sunt câțiva factori care te pot ajuta să fii mai deschis la investirea în propria educație.

Haideți să punem pe hârtie câțiva simpli pași care te pot ajuta să te formezi continuu și să-ți dai seama de ce este bine să investești în educația ta:

  • Ceva pentru minte

Creierul nostru este în continuă dezvoltare. Deși pare greu după o anumită vârstă, putem oricând învăța ceva nou. De aceea, trebuie să ne menținem ocupați. Să citim des, să stocăm noi informații despre mai multe subiecte de interes sau pur și simplu generale. Cu cât suntem mai activi mental, cu atât mai repede vom putea stoca informații noi.

  • Activitate psihică dar și fizică

Acestea două merg mână în mână, și este absolut normal ca fizicul nostru să aibă un impact mare asupra psihicului. Mișcarea produce endorfină, ceea ce ne face mai activi mental și ne crește motivația de a face mai multe lucruri pentru noi înșine.

  • Scapă de frici și prejudecăți

Vremurile în care trăim acum sunt complicate. Sunt grele și nesigure și ne produc frica zilei de mâine. Ne e frică în principal de pierderea jobului, de lipsa banilor, de depresie. Realitatea în care trăim se schimbă drastic și e greu uneori să ne adaptăm continuu la orice mai apare.

Dar trebuie. Adaptabilitatea este o trăsătură a oamenilor de succes, care desi suferă de aceleași frici ca oricine altcineva, au învățat să trăiască fiecare zi pe moment și să scoată ce e mai bun din aceasta. Cu cât îți antrenezi mai mult mintea și sufletul pentru schimbări, cu atât ești mai adaptabil și mai predispus la a învăța mereu ceva nou.

Scapă de frica de a rămâne fără job, deoarece oricând te poți reprofila pe un alt domeniu. Da, este greu dar în caz că va fi nevoie, este bine să știi că ești capabil de a-ți continua educația.

Scapă de frica de a ieși din zona de comfort. Această zonă este inamicul numărul 1. al evoluției personale.

  • Ceva pentru suflet

Dacă ne antrenăm mintea citind și învățând, aceeași grijă trebuie să o avem și față de sufletul nostru. Trebuie să facem tot ceea ce ne poate adduce liniște și pace sufletească. Sindromul de „overthinking” este foarte comun azi, ceea ce înseamnă că uneori trebuie să ne liniștim, să nu mai gândim atât de mult ci doar să lăsăm lucrurile să meargă pe făgașul lor.

Nu trebuie să controlăm sau să gândim (și răzgândim) mereu totul, așadar ceea ce trebuie să facem pentru sufletul nostru ca să ne educăm la orice vârstă, este să lăsăm frâiele din când în când și doar să ne bucurăm de lucrurile mârunte din viața noastră.

  • Yoga, mindfulness

Sigur ai auzit de conceptul de mindfulness, și anume „procesul psihologic de a atrage atenția asupra experiențelor din momentul prezent, fără judecată sau gândire exagerată, proces pe care îl dezvoltăm prin practica meditației și alte antrenamente mentale și spirituale.”

Să trăim în prezent, să fim recunoscători și să ne bucurăm de tot ce avem acum, în acest moment. Sună simplu dar este de fapt mai greu decât pare, așadar este un foarte bun exercițiu de a ne antrena mintea și sufletul pentru a deveni cea mai bună versiune a noastră 🙂

BONUS: 10 idei de educație continuă

  • Curs de limbi străine
  • Masterclass în make-up
  • Sedințe de yoga și fitness
  • Curs de aromaterapie
  • Început o școală postliceală pe orice domeniu
  • Curs de fotografie
  • Curs de pictură
  • Tutoriale de gătit
  • Activități în natură – tras cu arcul, călărit, cayac
  • Curs de Creative Writing 🙂

Nu uita! Chiar dacă anii trec, este bine să încerci să te formezi continuu, să nu încetezi să ieși din zona de comfort, să înveți ceva nou, și de ce nu, să-ți schimbi radical profesia.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole