Te sufocă sumedenia de lucruri pe care trebuie să le faci? Spui mereu că ai de lucru, dar de fapt nici tu nu știi cum se face că nu avansezi nimic deși non-stop faci ceva pentru „la muncă”?
Indiferent dacă ești antreprenor sau un „executant” cu multiple taskuri și liber/ă să-ți organizezi timpul, acest articol este pentru tine dacă vrei să înveți cum să-ți gestionezi mai bine timpul.
Ziua are 24 de ore și pentru tine, și pentru ceilalți, iar acest lucru nu îl poți contesta. Ceea ce face diferența (probabil, din moment ce citești acest articol), este faptul că în timp ce unii reușesc să facă în 24 de ore tot ce își doresc și și-au propus, alții simt că se scufundă în marea de task-uri ce le au pe lista lor, fără a da de luminița de la capătul tunelului.
Într-un video despre La ce să dai prioritate în business, Lorand Soares Szasz vorbește despre cum să folosești cutia lui Eisenhower, și anume cum să-ți prioritizezi ce ai de făcut pentru a nu pierde timpul și a lucra cât mai eficient, îndeosebi dacă munca ta presupune o muncă de creație (dar nu numai!).
Cutia lui Eisenhower presupune clasificarea totalității activităților pe care le ai de făcut într-o zi, săptămână sau perioadă relevantă pentru activitatea ta, în patru categorii, iar mai apoi te învață, explicând ce și de ce, dar mai ales cum să le elimini de pe listă, fie făcându-le, fie eliminându-le de tot.
Cutia lui Eisenhower are următoarele chenare:
- Lucruri Importante și Urgente: sunt acele lucruri care nu suferă amânare și care trebuie făcute de îndată, fiind și importante în același timp pentru ca afacerea ta să meargă bine, fiind importante pentru buna desfășurare a lucrurilor. De regulă, aceste lucruri trebuie să le iei și să le faci cu prioritate căci ele te vor duce înainte!
- Lucruri Importante, dar care nu sunt Urgente: sunt acele lucruri, care astăzi deși nu sunt pe lista de urgențe, ele sunt importante pentru activitatea și business-ul tău și care trebuie făcute, căci altfel vor ajunge în curând nu doar pe lista de lucruri importante, dar și pe cea de urgențe și îți pot da bătăi de cap și stres inutil. Aceste lucruri trebuie planificate și făcute în timp, pentru a nu deveni urgente. E nevoie de disciplină în organizarea muncii în timpul dedicat lucrului (6 ore, 8 ore, 10 ore etc, depinde de fiecare) și eliminarea tuturor factorilor care ne perturbă munca și concentrarea, mai ales dacă lucrăm într-un domeniu creativ!
- Lucruri Neimportante, dar Urgente: sunt acele lucruri care deși nu sunt importante pentru tine, ele trebuie făcute căci prezintă o oarecare urgență (într-un fel sau altul) și ele sunt imperios necesare. În general, sunt acele activități pe care e bine să le delegi ca să fie făcute, dar să nu îți aducă bătăi de cap și pierdere de vreme!
- Lucruri Neimportante și care nu sunt Urgente: ei bine, sunt acele activități care din moment ce nici nu sunt importante pentru activitatea ta, nici nu sunt urgente, ele pot fi eliminate liniștit de pe lista ta de To do.
Pentru o mai bună organizare a timpului nostru disponibil pentru muncă, a lucrurilor pe care ni le-am asumat și ne dorim să le facem și pentru a nu ne mai pierde timpul și nervii aiurea pe lucruri inutile și neimportante, ne-necesare și obositoare fără niciun rezultat, trebuie foarte bine să știm ce avem de făcut într-un interval de timp (de ex. într-o săptămână). Apoi trebuie pus fiecare task într-un chenar al cutiei lui Eisenhower și făcut în ordinea priorităților de mai sus: urgente și importante, ne-urgente și importante, urgente și ne-importante, iar cele din chenarul ne-importante și ne-urgente trebuie eliminate de tot!
Voi ați testat metoda? A funcționat? Scrieți-ne ce metode folosiți pentru a vă organiza mai bine timpul și împărtășiți cu noi experiențele voastre legate de time-management la hello@creativeadvertising.ro