Indiferent că ești o persoană creativă „de moment” sau ai nevoie de niște „trucuri și idei predefinite” pentru a-ți menține această calitate constant, este bine de știut cum poți rămâne în formă chiar și în zilele în care ești total lipsit de inspirație.
Iată 7 ponturi super-faine pentru a-ți menține creierul în formă mereu:
#1. Citește zilnic
Da, nu e doar un mit. Cititul dezvoltă enorm creierul, de vocabular ce să mai zicem. Este dovedit științific că persoanele care obișnuiesc să citească sunt mult mai creative, creierul lor fiind stimulat constant.
Tip: Așadar, alege cărțile care ți se potrivesc și citește ori de câte ori ai ocazia, chiar și câteva pagini pe zi, poate la cafeaua de dimineață sau înainte de somn.
#2. Notează ideile faine
Dacă citești un slogan, un articol sau orice text care îți place pentru orice fel de motiv, notează acest lucru în agendă sau la secțiunea Notes în telefon. Acele cuvinte speciale îți pot mișca fantezia, ceea ce înseamnă că la un moment dat, într-o totală lipsă de inspirație, ele îți pot fi utile pentru a-ți stimula creativitatea.
Tip: Nu aștepta să treacă minute sau ore pentru a lua notițe deoarece o idee prinsă din mers se poate uita repede.
#3. Creează un fișier cu „inspo files”
Dacă ai un laptop sau un PC pe care lucrezi de regulă, ar fi bine să existe pe desktop un fișier de genul „inspo files” în care să salvezi fotografii, afișe, bannere, articole, PDF-uri și orice alte documente care la prima vedere te atrag și îți inspiră ceva. Dacă prima impresie despre un lucru este una pozitivă, acel lucru îți poate servi pe viitor ca sursă de inspirație.
Tip: Nu îți fie jenă să faci acest lucru deoarece colecționarea „operelor” altor persoane nu înseamnă că îi copiezi ci este vorba pur și simplu despre inspirație. Poate chiar și 1% din munca altcuiva poate genera ceva extraordinar pentru tine.
#4. Editează, editează, editează
Se spune că munca unui scriitor presupune 10% scriere și 90% editare.
Acest lucru nu înseamnă că ești un scriitor prost, ci pur și simplu este bine ca atunci când scrii să nu aștepți neaparat inspirația divină. Nu uita că tu trebuie să scrii oricum. Ideea este că în momentul în care scrii, nu trebuie să acorzi prea multă atenție formei și corectitudinii textului, doar să așterni pe hârtie ideile tale. Apoi, la editat poți schimba ordinea ideilor, corecta și completa textul și desigur să-l faci atractiv pentru scopul pentru care l-ai scris.
Tip: Poți scrie textele sub forma unor fraze sau pur și simplu a unor idei cu liniuțe, bulinuțe sau steluțe, apoi îți va fi mult mai ușor să le aranjezi.
#5. Urmărește concurența
Nu încurajăm acest lucru pentru inspirație tip copy/paste, ci mai degrabă pentru a fi la curent cu ce e nou în domeniu pentru ceilalți, pentru a observa „cum nu se fac lucrurile” și, de ce nu, pentru a evita chiar să cazi în capcana de a face greșelile pe care le fac și alții. În plus, este de datoria tuturor să fim la curent cu piața concurenței.
Tip: Observă ce fac alții, notează ideile care-ți plac dar și cele pe care le displaci și încearcă să îți motivezi în 2-3 cuvinte opinia.
#6. Cere feedback, apreciază critica
Indiferent că ai creat ceva perfect sau nu, este important să primești un feedback din exterior. Cu siguranță există și în anturajul tău acei prieteni super critici și enervanți care „taie și spânzură” când le ceri părerea. Ei bine, profită de acest lucru și dă-le draft-urile tale pentru proiectele unde te simți lipsit de inspirație sau pur și simplu nu îți poți permite să o dai în bară.
Tip: Orice feedback e bine venit, fie pentru că îți poți corecta greșelile, fie te pot inspira sau redirecționa.
#7. Brainstorming
Indiferent că lucrezi solo sau în echipă, este foarte important să faci câte o sesiune de brainstorming cu echipa ta. Dacă nu ai echipă de scriitori, poți face brainstorming cu echipa de creație/colaboratorii tăi pe diverse segmente (web developeri, graficieni, Google Ads specialiști etc). important este să împărtășești ideile cu cineva, să îți ofere cineva feedback și să ai persoane a căror părere contează pentru tine. Inspirația poate veni în orice moment și de la oricine.
Tip: Nu te jena să ceri o părere sau două chiar dacă te simți stăpân pe situație. Se spune că mai mulți ochi văd mai bine.
Ți-a plăcut acest articol? Împărtășește cu noi pe tine ce te inspiră și scrie-ne la hello@creativeadvertising.ro