7 super aptitudini și competențe ale unui bun copywriter și specialist în social media

Te-ai întrebat vreodată ce aptitudini și competențe ar trebui să ai dacă ai vrea să pășești pe drumul independenței profesionale într-o industrie creativă precum copy și content writing-ul și managementul rețelelor de socializare?

Noi am făcut o listă cu 7 competențe pe care, din punctul nostru de vedere, ar trebui să le aibă orice scriitor creativ profesionist.

Competența #1: Tehnică și abilitate scriitoricească

Este foarte important să știi să te joci CU CUvintele 🙂 Trebuie să ai foarte bune abilități de scriere cel puțin în limba în care vrei să profesezi, dar e recomandabil să cunoști și o limbă de circulație internațională (dacă nu chiar mai multe). Cu alte cuvinte, trebuie să stăpânești foarte bine gramatica limbii, să ai un vocabular cât mai bogat și variat, să-ți găsești ușor cuvintele pentru ca scrisul să devină o corvoadă.

De asemenea, să știi să scrii nu e suficient, trebuie să știi și CE să scrii în funcție de scopul pe care-l urmărești. De exemplu, nu poți face copy acolo unde e nevoie de content și nu poți face content atunci când e nevoie de copy. Got the idea?

Competența #2: Proactivitate

Pentru clienți e foarte important ca persoana sau echipa angajată pentru proiectele de marketing și conexe să fie mai mult decât bună pe comunicare. De regulă, de la omul bun la comunicare se așteaptă toată lumea să vină cu idei, soluții și alternative pentru aproape orice.

Cu alte cuvinte, specialistul în comunicare trebuie să fie proactiv și participativ la rezolvarea diferitelor situații, să răspundă la întrebări și să ofere feedback pentru diverse.

De exemplu, cel mai des ni se întâmplă ca în calitate de content writeri să ni se ceară sfatul sau părerea pentru: „Ce promoții să facem ca să…?” sau „Ce ar trebui să fac pentru…?”, lucruri care nu țin efectiv de treaba noastră de a scrie content, însă într-o oarecare măsură ne pot afecta sau ușura și nouă munca.

Competența #3: Atenție la detalii

Clienții au nevoie de atenție sporită din partea unui copy sau content writer în ceea ce privește atenția acordată detaliilor care lor fie le scapă, fie nu e de specialitatea lor. Ba chiar mai mult, unele detalii nici nu trebuie să fie treaba altcuiva decât a noastră, cum ar fi atenția la greșelile de scriere, de gramatică, ortografie, punctuație etc.

Desigur asta nu înseamnă că, dacă observăm un alt gen de greșeală care excede competenței noastre, nu putem atrage atenția persoanei de care ține rezolvarea problemei.

Competența #4: Sursă nesecată de informații

Este foarte important să fim constant informați cu privire la tot ce mișcă în domeniul clientului nostru dacă acele aspecte pe care le urmărim ne pot ajuta/ușura munca.

Imaginați-vă că sunteți copy/content writeri pentru o firmă de sanitare. Munca voastră se rezumă la a scrie diverse texte publicitare sau de conținut. În firmă se întâmplă lucruri importante la nivelul afacerii în sine, care nu e treaba voastră: achiziționare de noi produse, oferte imbatabile pentru clienții vechi etc. Sincer, e treaba voastră? Nu. Vă influențează munca? Da!!! Căci orice se întâmplă cu impact asupra organizației, trebuie comunicat și promovat spre exterior. Pentru a face acest lucru cât mai bine cu putință, trebuie să știți totul, tot ce mișcă vorba aia.

Competența #5: Comunicare

La fel de importantă precum informarea, este și comunicarea. Trebuie să aveți abilități extrem de bune de a comunica cu cei din interior pentru a face o treabă excelentă spre exterior. Dacă veți fi bine informat și puteți lega relații bune cu cei din cadrul afacerii, vă va ajuta munca foarte mult, căci astfel veți reuși să fiți punctul de legătură din interior spre exterior și să comunicați brandul cum se cuvine.

Competența #6: Bun jucător în echipă

Atunci când lucrăm în echipă sau chiar și sub forma unei colaborări temporare sau parțiale cu anumiți oameni, e foarte important să putem colabora cât mai strâns, pentru ca mesajele noastre să fie auzite și ideile ascultate. Lucrul în echipă nu e deloc ușor, însă cu atât mai util și constructiv pentru un business. Ține minte, un bun co-echipier va avea mereu întâietate în fața unui angajator sau client.

Competența #7: Multi-tasking

Odată ce devii freelancer, trebuie să te obișnuiești că trebuie să știi și să poți să faci de toate, concomitent, pentru că se poate întâmpla să fie nevoie.

Va trebui să fii pe fază la toată lumea și la tot, să răspunzi la e-mailuri și să scrii articole în același timp sau să porți conversații live și să răspunzi la întrebări în paralel… și exemplele pot continua.

Este greu să jonglezi cu timpul uneori, însă nu imposibil. Doar ai grijă să ai atenție distributivă și totul va merge ca pe roate.

Pe tine ce competențe și abilități te ajută în profesia ta?

Scrie-ne la hello@creativeadvertising.ro

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole