Ce sunt infograficele și cum servesc ele afacerii tale?

Noile trenduri în marketingul digital ne permit și ne obligă în același timp să învățăm tot mai multe trucuri, tehnici și metode de promovare.

Utilizarea a tot ce înseamnă emojis, hastags, infographics etc. ne ajută la o promovare din ce în ce mai efectivă. Iar astăzi povestim puțin despre cum ne putem îmbunătăți tehnicile de marketing prin utilizarea infograficelor în promovarea online.

În primul rând trebuie să știm că infograficele sunt imagini în care se prezintă, se explică sau se relatează în sistem schematic diferite chestiuni. Ele au un rol atât de important în promovare deoarece atrag utilizatorii cărora le place să primească informațiile în formă concisă și ușor de înțeles.

Internetul este plin de infografice, majoritatea fiind foarte utile pentru că de multe ori scutesc cititorul de citirea unui articol lung. Cel mai mare avantaj al acestora este conținutul vizual care atrage imediat privirea.

Cui îi servesc infograficele?

Infograficele sunt utilizate atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice din diverse domenii de activitate. Ca persoană fizică, ne pot ajuta foarte mult în realizarea unui CV original în care experiența și studiile pot fi redate sub forma unor imagini reprezentative, sau pentru a împărtăși cunoștințe și a atrage utilizatori.

Pe de altă parte, pentru firme, infograficele pot ajuta în prezentarea produselor ori serviciilor prin elementele grafice.

Reguli în realizarea infograficelor

  1. Determinați conceptul unitar şi stabiliţi informaţiile cele mai importante ce urmează a fi redate prin infograficul propus. Trebuie să fie ca o poveste atrăgătoare cu o introducere, o concluzie şi câteva idei principale. Dacă avem prea multe date, ele trebuie triate, iar dacă nu mai avem ce tria, le vom sintetiza. Desigur datele trebuie să provină din surse sigure și de încredere.
  2. Designul trebuie să fie simpatic, atrăgător, deloc kitsch. Știm cu toții că primul impact este cel vizual, abia apoi informațional. De aceea infograficele sunt mai îndrăgite atunci când au un aspect frumos, curat, dar totuși „colorate” îndeajuns pentru a atrage privirea. De aspectul vizual ține și titlul, care dacă nu captează interesul din start, nu va mai face citibil infograficul. La fel ca și în cazul știrilor 🙂
  3. Informațiile trebuie să fie relevante și să facă referire la persoana/societatea/instituția care îl semnează, respectiv cu obiectul de activitate. De exemplu, dacă noi cei de la Creative Advertising vom realiza un infografic despre „Cum să faci postări de impact pe rețelele de socializare?” acesta va fi unul pe cât se poate de real și credibil pentru publicul nostru, căci reprezintă obiectul nostru de activitate. Dacă însă ne-am pune să facem infografice pe teme medicale sau de altă natură cel mai probabil toată lumea s-ar uita cruciș 🙂
  4. Informațiile prezentate în infografic trebuie să fie neapărat de interes pentru publicul tău țintă, ele trebuie să ofere valoare cititorului și credibilitate în ceea ce privește expertiza. Publicarea unor informații false, neautorizate și care pot induce lumea în eroare poate avea consecințe juridice. Cu alte cuvinte, informațiile prezentate trebuie să fie certe, relevante și interesante, iar prezentarea lor trebuie realizată într-un mod cât mai creativ.

Tips and tricks în realizarea unui infografic de succes:

  • Construiește infograficul pe un subiect, nu-l încărca cu 3-4 subiecte independente
  • Folosește culori plăcute pentru ochi, care să ușureze parcurgerea lor, să nu obosească ochii
  • Folosește texte scurte, la obiect, și cuvinte cheie
  • Folosește imagini originale sau cel puțin neprotejate, nu copiate fără acordul autorului (de exemplu de pe unsplash.com)
  • Imaginile să fie reprezentative pentru text și informațiile redate
  • Folosește programele sau uneltele specifice pentru realizarea infograficelor, nu are sens să te chinui construind de la zero. Sunt atât de multe programe unde le poți construi și personaliza cu imagini, culori, fonturi pentru texte etc.

Pont: Faceţi o schiţă înainte să vă apucaţi efectiv de treabă, schiţaţi pe o foaie elementele pe care vreţi să le includeţi în infografic, pentru a putea face o imagine de ansamblu asupra produsului finit.

Sperăm că acest articol te-a lămurit cât de cât despre ce înseamnă un infografic, cum se realizează și care poate fi scopul lui în marketing.

Așteptăm întrebările, sugestiile și ideile tale pe hello@creativeadvertising.ro

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole