Atunci când ești freelancer, acest lucru vine cu o mulțime de beneficii, cel mai mare fiind libertatea și flexibilitatea timpului de care dispui. Dar, ca orice lucru, această libertate are și un minus, și anume lipsa apartenenței de o echipă, de un loc, un „cuibușor” unde să te întorci ca punct fix, chiar dacă nu tot timpul, cel puțin uneori e bine să ai și această opțiune.
Ei bine, spațiile de tip coworking sunt concepute și create în așa fel, încât oricine are nevoie de un astfel de spațiu, să poată profita de el.
Indiferent că ești freelancer sau că lucrezi de acasă pentru o companie cu program relativ fix, poți găsi un colț de masă de unde să lucrezi împreună cu alți semeni și să te simți ca parte a unui grup de oameni dornici de același lucru.
Imagini l’atelier hub open day
Ce înseamnă conceptul de coworking?
Conceptul de coworking înseamnă un spațiu amenajat pentru lucrătorii independenți sau angajații unor companii fără sediu sau punct de lucru local, care oferă oportunitatea de a împărți un spațiu de birouri, economisind astfel diferitele costuri (precum chiriile constante sau utilitățile regulate).
Un spațiu de tip coworking permite oamenilor să-și desfășoare munca din acest spațiu fie cu regularitate (existând abonamente lunare ce pot fi constante), fie temporar (când poți opta să mergi o săptămână pe lună sau mai multe, 2 zile pe săptămână sau mai multe, în funcție de nevoile tale.
E posibil ca uneori să simți nevoia de a lucra alături de alte persoane (chiar dacă nu aveți de-a face unii cu alții), iar alteori să vrei să fii singur/ă doar cu taskurile tale și munca ta.
Indiferent de opțiune, un astfel de spațiu e ce trebuie, deoarece oferă loc, confort, infrastructură necesară activității remote, precum și oportunitate de a ieși din zona ta de confort sau din confortul casei, după caz.
Pentru cine e potrivit un astfel de birou?
În România, conceptul de coworking space devine din ce în ce mai trendy și bine cotat, mai ales că numărul freelancerilor sau angajaților de multinaționale care lucrează remote a crescut considerabil după pandemie. Companiile și-au dat seama că preferă să ofere bonusuri pentru cei care lucrează remote, de dragul de a economisi la curent, încălzire, chiriile spațiilor de birouri etc.
Ba chiar mai mult, unele companii multinaționale oferă chiar buget special pentru ca angajații lor să plătească pentru un astfel de spațiu de coworking, ieșind mult mai avantajos la costuri.
Avantajele unui spațiu de tip coworking:
#1. Nu trebuie să plătești chirie și întreținere constantă pentru un birou separat, mai ales că s-ar putea să nu-l folosești la capacitate maximă, în acest caz fiind suficient pentru tine o masă de birou, un scaun confortabil, acces la internet, imprimantă dacă e necesar, căldură, toaletă funcțională. Astfel, chiar dacă chiria lunară a spațiului este aproape cât chiria unui birou separat, acest cost include absolut toate utilitățile și facilitățile, care de obicei sunt încă o dată pe cât e chiria propriu-zisă a spațiului.
#2. Poți plăti parțial pentru spațiu, dacă de exemplu vrei doar 2 săptămâni pe lună să ieși din confortul casei, sau dacă parțial faci muncă de teren la clienți, sau pur și simplu nu ai nevoie să fi între alți oameni constant. Astfel cheltuielile sunt și ele reduse. Imaginează-ți să plătești pentru biroul tău chirie, iar tu jumătate din timp să fii plecat/ă sau să faci muncă de teren. Dacă ești plecat în vacanță sau ești în concediu ori pur și simplu nu mai vrei să mergi 2 luni la niciun birou ci preferi să lucrezi de-acasă, sau ești bolnav și vrei să stai acasă, poți opta să plătești exact cât folosești spațiul respectiv!
#3. Întâlnești alți oameni, din medii diferite – este absolut fantastic să ieși din zona de confort, din rutina ta și să întâlnești și alți oameni decât cei cu care ești obișnuit acasă sau la meetingurile virtuale legate de muncă. Nu poți ști niciodată peste cine dai la masa alăturată, cu cine iei mâine masa de prânz sau bei cafeaua de dimineață! Viața e plină de surprize iar spațiul de coworking te ajută să ai parte de ele.
#4. Ai toate facilitățile – cum spuneam, ai acces la enorm de multe facilități la care poate acasă nu ai acces sau pur și simplu nu ai capacitate: o imprimantă – scanner – aparat xerox multifuncțională, un spațiu mai amplu, mai luminos, mai inspirațional pentru munca ta. Poate că locuiești la periferie sau mai departe de zona centrală și vrei să lucrezi într-un coworking space central și ultra modern pe care apartamentul tău nu-l permite. Poate pur și simplu vrei să fii în buricul târgului ca să te simți mai bine în zilele mai proaste și lipsite de inspirație.
#5. Ai acces la mai multe servicii – Spațiile de tip coworking, de regulă, sunt amenajate astfel încât, pe lângă spațiile cu destinație de birouri comune, să aibă „în dotare” și alte spații necesare și utile pentru diferiți profesioniști. De exemplu, un lounge pentru o întâlnire non-formală sau un meeting room, unde să-ți inviți clienții sau potențialii clienți pentru o prezentare a unui nou proiect, ori să-ți inviți colegii/șefii din alte orașe la o consultanță pentru un proiect la care lucrați etc. Asemenea încăperi pot avea multiple funcționalități și e bine să știi că le ai la dispoziție lângă „biroul tău”.
Vă mărturisim că acest articol a fost inspirat de cel mai frumos, modern și recent deschis coworking space din orașul Satu Mare, L’atelier Hub care începând de săptămâna aceasta vă așteaptă cu multă inspirație și energie bună în inima orașului, Piața Libertății nr.14, Satu Mare.
Vă place ideea de a lucra dintr-un coworking space? Scrieți-ne la hello@creativeadvertising.ro sau lăsați un comentariu pe rețelele de socializare la acest articol!