Tips & Tricks: Cum previi și cum tratezi starea de burn out?

Înainte de toate, hai să lămurim ce înseamnă acest burn out, cum se manifestă și mai apoi să vedem câteva tehnici și tactici de a preveni starea de burn out sau cum putem scăpa de ea dacă deja am intrat în cercul vicios care ne arde energia bună și ne pune la pământ.

Cu siguranță ți s-a întâmplat și ție cel puțin o dată în viață să intri într-o stare de oboseală, neputință, lipsă de chef și energie de a face chiar și cele mai simple task-uri. Este acea stare care-ți dă sentimentul că nu mai ești capabil să gândești, darămite să treci la acțiuni propriu-zise?

Ei bine, starea sau mai degrabă fenomenul de burn out nu este cea mai potrivită unei persoane active într-o industrie creativă, așadar ideal este să recunoaștem semnele de burn out pentru a nu apuca să intrăm într-o astfel de stare letargică, iar dacă tot se întâmplă, să știm să gestionăm timpuriu situația pentru a nu ne adânci și mai tare în ea.

Iată 5 lecții pentru a ne auto-educa să prevenim și să tratăm stările de burn out profesional:

Lecția #1: Let it go

Atunci când te afli în diferite situații pe care simți că le scapi de sub control, care într-o mică sau mare măsură crezi că te afectează psihic, te enervează, te scot din sărite sau pur și simplu te consumă, dar pe care orice ai face nu le prea poți evita, poate că e cazul să le lași să se întâmple. Unele acțiuni pur și simplu trebuie să aibă loc, să le dai spațiu să se petreacă fără să încerci să le oprești.

Astfel de fapte pot fi de exemplu „un business eșuează”, „un client renunță la proiect”, „o excursie se amână” etc. Poate că aceste acțiuni ți-ar aduce un beneficiu sau te-ar putea ajuta să-ți atingi anumite obiective, însă viața nu se rezumă doar la ele.

Poate că trebuie pur și simplu să lași lucrurile să se întâmple într-un anumit fel fără să te consumi pentru ele căci paguba emoțională ar fi mai mare decât ar merita.

Înțelegi ideea? Just let it go, oricum viața merge înainte și urmează să se întâmple alte lucruri chiar mai faine și mai importante pe care sunt șanse mari să le ratezi dacă te lași rătăcit în trecut.

Lecția #2: Odihnește-te și revigorează-te

Cu siguranță fiecare persoană își cunoaște limitele și știe când e prea obosit, prea stresat și consumat în diferitele etape ale vieții. Ei bine, recunoașterea momentelor e necesară, dar nu e suficientă. Pentru a preveni burn out-ul avem nevoie de odihnă și relaxare, atât fizică, cât și psihică și emoțională încă din primele momente când corpul și mintea noastră dau semnalele de alarmă. Cel mai bine este să stăm să ne privim din exterior cum ne comportăm înaintea unui episod de burnout, iar data viitoare când dăm primele semne, să și luăm măsurile necesare pentru prevenire. Aceste măsuri pot fi diferite pentru fiecare persoană. În timp ce pe mine mă poate ajuta sportul, poate pe tine te ajută somnul de după-amiază, ori poate pe mine mă ajută un citybreak la plajă, iar pe tine o activitate cu prietenii sau o excursie la munte. Suntem diferiți și asta ne face speciali, așadar hai să ne identificăm propriile momente de „odihnă” sau revenire și să punem în aplicare planul care ne poate salva individual de la momentele de burnout.

Lecția #3: Restabilește-ți limitele

Dacă simți că măsurile pe care le-ai luat pentru prevenirea stării de extenuare te-au readus pe linia de plutire, sau au reușit să te ridice din starea nasoală în care ai fost, poate că e momentul să te gândești puțin la modul în care ar trebui să-ți gestionezi pe viitor lucrurile pentru a nu mai ajunge încă o dată într-o asemenea stare.

Cum poți face acest lucru?

În primul rând prin stabilirea unor limite noi pe care să-ți impui să nu le mai întreci sau prin restabilirea limitelor anterioare, dar pe care de data asta să le monitorizezi puțin mai serios.

Ce înseamnă limitele și cum să le menținem?

Cel mai bun exemplu este cu privire la programul de muncă. Dacă programul tău este fix la locul de muncă, e important ca la mijlocul programului să faci o pauză de 20-30 de minute (cu siguranță ți se permite o pauză de masă), timp în care să te bucuri de mâncare, sa te decuplezi de la muncă. Iar dacă job-ul tău este flexibil și programul nu e unul stabil, fă-ți orarul în așa fel încât să nu lucrezi în continuu, indiferent că lucrezi 8 -10-12 ore. În orice caz, trebuie să-ți impui niște limite dacă vrei să devii din nou cal de cursă lungă și să funcționezi în parametri normali.

Lecția #4: Găsește echilibru

Cu siguranță trecând cel puțin o dată printr-un episod de burn out, pe viitor nu îți mai dorești o astfel de perioadă care să te sece de energie și chef de viață.  Așadar, odată ce ai identificat semnele care te duc spre o astfel de stare, acum e timpul să identifici modalitățile în care poți intra în echilibru tu cu tine pentru a evita aceste stări pe viitor.

Activități ce te pot ancora în prezent și îți pot fi de folos în a trăi o viață echilibrată sunt diferitele activități de relaxare, pe care să le faci regulat: sport (înot, alergat, zumba, dans etc), yoga/meditație, lectură pentru suflet, plimbări regulate, citybreak-uri ocazionale, excursii de o zi la munte, plajă când e sezonul etc.

Important e ca activitățile care-ți fac plăcere să le introduci în rutina ta pentru a face pauzele necesare prevenirii epuizării psihice.

Lecția #5: Planifică și aventurează-te (cu măsură)

Dacă în sfârșit ai învățat cum să-ți împarți timpul între muncă, familie, prieteni, distracție și odihnă, poți trece la planificarea revenirii tale în forță. Cu alte cuvinte, dacă simți că e momentul să-ți reiei activitățile obișnuite, poți face acest lucru, însă nu înainte de a te gândi puțin la tehnicile de control pe care le poți aplica în viața ta ca pe viitor să eviți burn out-urile de acest gen.

Așadar, primul pas este să planifici și să-ți organizezi activitățile fixe (stabile și regulate), iar cel mai bine se poate face acest lucru cu ajutorul unui planner sau a unei agende, în care luându-ți notițe vei putea avea o viziune foarte clară asupra timpului necesar activităților legate de job și nu numai. Astfel, îți va fi mult mai ușor să spui stop odată ce vei vedea că te apropii de limitele setate de tine.

Dacă simți că ești suficient de odihnit, organizat și echilibrat, te poți aventura în noile provocări, task-uri și proiecte. Succes!

Tips & Tricks: Cum previi și cum tratezi starea de burn out? Ți-a plăcut acest articol? Tu ce sfaturi ai și ce metode poți recomanda pentru evitarea sau gestionarea stării de burn out? Scrie-ne la hello@creativeadvertising.ro

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole