Viața e deseori complicată. Trece una, apare alta, suntem într-o continuă alergare și ne străduim să facem multitasking cât mai bine. Din cauza secolului vitezei în care trăim, putem ușor să trecem cu vederea când ne ocupăm până și spațiul privat cu prea multe lucruri și mintea cu prea multe task-uri de împlinit deodată.
Minimalismul este greu de definit și însemnă ceva diferit pentru fiecare persoană, iar un stil de viață minimalist poate însemna multe lucruri și de obicei se mulează pe necesitățile fiecărui om care dorește să-l adopte.
În principiu, a trăi minimalist înseamnă să scapi de lucruri ce nu-ți sunt cu adevărat necesare, să încetezi să cumperi prea multe și inutile și să încerci să trăiești cu strictul necesar (sau măcar mai puțin decât erai obișnuit).
Hai să vedem cum putem face asta în 3 pași simpli:
#1. Garderoba, bat-o vina
Cu toții avem acele piese de îmbrăcăminte pe care nu le-am purtat de-o veșnicie, dar le păstrăm în speranța că „sigur vor încăpea din nou pe fizicul nostru și vom găsi o ocazie să le scoatem în oraș”, nu-i așa? 🙂 Ei bine, este un obicei nociv, ce ne împiedică să fim organizați și minimaliști. Așadar, sortează și organizează dulapul cu haine în așa fel încât să ajungi măcar la jumătate din volum. Desigur, nu este imposibil și vei vedea că doar câteva outfituri bune se potrivesc în orice situație.
Rezultat: Nu mai pierzi timp gândindu-te cu ce te îmbraci mâine la birou și nu mai cauți peste tot acea poșetă care merge cu acei pantofi. Un dulap organizat îți oferă senzația de aerisire.
#2. Biroul sau workplace-ul
Poate chiar mai important decât garderoba, este spațiul unde lucrăm și strângem o mulțime de documente și hârtii, în ideea că nu e bine să aruncăm diverse acte pe principiul „sigur toate sunt importante”.
Fals! Întâi trebuie să sortezi foarte bine ce e important și ce nu. Bonul de la restaurant de săptămâna trecută sigur nu te mai ajută la nimic. Cumpără-ți un biblioraft și organizează documentele importante pe secțiuni (de ex. financiar, sănătate, job, acte personale etc). Apoi, foosește o agendă (doar una!) și gata. Biroul devine mult mai organizat, toate documentele importante sunt în același loc și o singură agendă pe anul în curs este tot ce ai nevoie.
Rezultat: Te ajută să fii mai puțin stresat pentru că știi exact unde găsești ceea ce ai nevoie, și astfel mai productiv la locul de muncă. Când e dezordine și nu găsim ceea ce avem nevoie, devenim anxioși. Organizarea documentelor este într-un fel și mentală, și îți permite chiar să faci economii și să fii mai organizat pe partea financiară.
#3. Spațiul tău personal
… și anume locuința, care și aceasta poate fi aranjată și decorată într-un mod minimalist. Nu ai nevoie de o mulțime de plante, tablouri, lumânări, pernuțe, briz-briz-uri mărunte care, deși arată drăguț, ocupă destul de mult spațiu.
Rezultat: Locuința arată mai bine, mai aerisită și curățenia devine mult mai ușor de făcut. Atât de simplu!
#4. Gătește ieftin și gustos
„Și noi ce mai mâncăm astăzi?”, sigur te întrebi asta cel puțin zilnic. E greu să tot gătești și inventezi mâncare bună, sănătoasă, ieftină și totuși să nu mănânci același lucru zi de zi.
Sadia de la PicUpLimes (o găsești pe YouTube) îți arată cum să trăiești minimalist în bucătărie și cum să gătești noutăți și bunătăți sub 2 euro/masă.
Din fericire lumea culinară ne oferă multe variante de mâncăruri, iar atâta timp cât ești deschis să încerci ceva nou, din 2-3 îngrediente poți savura gustări și mese nemaipomenite.
Rezultat: Bucătăria variată și ideile nou-încercate pot stimula inclusiv creativitatea în muncă. So, why not?
#5. Călătorește cu suflet
Nu cred că există om pe lumea asta căruia să nu îi facă plăcere să călătorească, să viziteze locuri noi și să-și clătească ochii cu peisaje frumoase.
Călătoriile în stil minimalist sunt fun fun fun 🙂
Îți împachetezi strictul necesar într-un ghiozdan încăpător, cât să-l poți duce, și te tot duci.
Poți începe călătoria ta random, într-un loc pentru care poate ai găsit bilet de avion cu 39 euro, și îl poți continua în funcție de „ușile” ce ți se deschid pe parcurs. Poți fi plăcut surprins descoperind locuri de care paote nici nu ai știut sau de la care nu te-ai fi așteptat să-ți ofere ceea ce poți descoperi fiind open minded.
Ca un fel de pont, recomandăm să urmărești vloggerii care fac review-uri excepționale ale unor destinații de vis!
În principiu, un stil de viață minimalist te ajută într-o mulțime de feluri. Te simți mai liber, locuința arată mai bine, devii o persoană mai oganizată, ești mai puțin stresat, te concentrezi mai mult pe activități, nu pe lucruri, și poți să fii mai organizat financiar!
Desigur, acest stil de viață nu este potrivit pentru toată lumea dar, în aceste vremuri pe care le trăim, parcă merită încercat, nu-i așa? 🙂