Cumva ne-am așteptat cu toții la un al doilea episod de Lockdown mondial, așadar nu ne-a luat prin surprindere faptul că iarăși se închid toate, se limitează libertatea de mișcare și vom sta în casele noastre o perioadă practic necunoscută în acest moment.
Ok, dar ce putem face pentru a rămâne pozitivi și pentru a nu ne pierde răbdarea, puterea și, mai presus de toate, creativitatea.
Iată 10 lucruri faine și la îndemâna tuturor.
#1. Mențineți-vă obiceiurile privind ora de culcare și trezire
Nu e sănătos să ne dăm bioritmul peste cap, trebuie să ne menținem orele de somn și să nu schimbăm ziua cu noaptea, deoarece la întoarcerea la normalitate va fi destul de dificil. Acest lucru poate duce la câteva zile sau chiar săptămâni de dificultăți privind somnul.
#2. Alimentația corectă – obiceiuri bune de păstrat/implementat
Dacă până acum nu ați avut obiceiuri prea sănătoase privind alimentația, mai ales în ceea ce privește micul dejun și cina, acum e timpul să vă faceți noi obiceiuri. Dacă le aveți deja, keep going! Păstrați-le!
Încercați să distingeți cele 3 mese principale, mai ales micul dejun și cina. E important ca la micul dejun să mâncăm consistent și la cină să consumăm alimente mai ușoare, nu invers.
#3. Organizați-vă munca zilnic
Este foarte important să rămânem organizați privind timpul de care dispunem și taskurile de pe TO DO LIST. În primul rând, luni dimineața trebuie notate toate taskurile pentru săptămâna respectivă, iar apoi trebuie prioritizate pe zile și intervale orare. Astfel, vom evita depășirea deadline-urilor pentru proiectele importante și totul va fi terminat în timp.
#4. Pauzele și momentele de respiro necesare
La fel de importante precum munca, sunt și pauzele. Dacă job-ul realizat în sistem home office ne permite acest lucru, la fiecare oră trebuie să facem 5 minute pauză, sau tot la 2 ore câte 10 minute. Ne putem plimba puțin prin casă, facem o cafea/un ceai sau orice nu se petrece în fața laptopului și orice nu implică vorbitul la telefon.
#5. Puțin sport nu strică
Indiferent că sunteți sau nu firi sportive, stând acasă all day long trebuie neaparat să alocăm 15-20 minute de mișcare, iar prin mișcare nu ne referim la plimbarea dintr-o cameră în alta 🙂
Puțin stretching, yoga, pilates sau, de ce nu, ceva mai dinamic, trebuie să facă parte din rutina noastră zilnică. Viața nu se oprește și nu putem lăsa mușchii noștri să se atrofieze. De asemenea, sunt permise activitățile de mișcare în aer liber, așadar găsiți un moment mai puțin aglomerat din zi și faceți o plimbare în zona locuinței.
#6. Nu pierdeți contactul cu lumea
Din fericire există atâtea oportunități oferite de tehnologia secolului XXI care ne conectează la cei dragi: WhatSapp, Facebook Messenger, Zoom, Skype sau chiar și prin telefon. Nu lăsați să treacă o zi fără să realizați conexiuni cu cei dragi: familie, prieteni, colegi. Menținerea legăturilor este importantă, căci odată ce se termină Lockdown-ul, trebuie și ar fi bine să revenim la viața noastră obișnuită.
#7. Găsiți un curs care vă place
Trebuie să ne antrenăm mintea, și în funcție de tipul job-ului pe care-l prestăm acasă, putem să ne găsim ocupație utilă și interesantă în același timp, cum ar fi: un curs de limbi străine, un curs de formare profesională (orice vă place), fie ce are legătură cu actuala voastră ocupație, fie ceva cu totul nou și interesant pentru voi.
Iată câteva exemple: curs de vânzări, curs de trainer, curs de aromaterapie, curs de nutriție, curs de designer interior etc. Pe internet se găsesc foarte multe resurse și cursuri online gratuite sau „pe bani mărunți” și sigur vă găsiți ceva pe plac.
#8. Cititul de „orice”
Poate că sună a repetiție, dar cititul este tot timpul o idee bună. În primul rând pentru că nu implică niciun fel de ecran nociv ochilor noștri (telefon, tabletă laptop), și în al doilea rând este cea mai bună modalitate de a ne antrena creierul și de a ne dezvolta vocabularul.
Găsiți timp (măcar 20-30 minute pe zi) pe care să-l dedicați lecturii unei cărți indiferent de care: ficțiune, acțiune, trhriller, romance sau comedie, important este să vă distragă puțin atenția de la muncă și tot ce presupune activitățile obișnuite.
#9. Organizarea treburilor casnice
Da, și spălatul, călcatul, curățenia și gătitul trebuie făcute peste săptămână. Așadar, nu uitați ca atunci când puneți totul în agendă, să alocați timp și pentru treburile casnice. Vă place sau nu, trebuie să găsiți și momente pentru asemenea activități delicioase, mai ales că aceste activități sunt benefice pentru cei care stau mai tot timpul în casă. Nu strică să avem totuși ordine atunci când petrecem așa mult timp practic închiși în case. Dacă locuiți singur și nu deranjați pe nimeni, puteți asculta muzică sau să puneți un film/serial preferat pe fundalul activităților casnice.
#10. Make it the best place!
Ei, dacă tot vorbim de casa curată și confortabilă, trebuie neapărat să menționăm și de faptul că, atunci când trecem la muncă în sistem home office sau pur și simplu ni se reduce activitatea la muncă și trebuie să ne dăm singuri de lucru, acasă trebuie să avem un colțișor mic al nostru (pentru că nu toți își permit să dedice o cameră întreagă) unde să ne desfășurăm munca.
Dacă vom face ca acest mic spațiu să fie comod, aerisit, util și practic în același timp, sigur ne vom ușura treaba.
Voi ce pont-uri ne dați pentru această perioadă dificilă?
Scrieți-ne la hello@creativeadvertising.ro