Bine, bine, poate că sună puțin exagerat și subiectiv titlul, dar hai să vedem împreună o analiză a profesiei de copywriter și să vă convingem (sau convingeți) de această afirmație!!! Și veți vedea că analiza e atât de ușor aplicabilă oricărei profesii și oricărui job…
Înainte de orice, să stabilim de la bun început scopul acestei analize: nu vrem să convingem pe nimeni de adevărul nostru, este o pură analiză ce poate fi aplicată la fel de bine oricărei alte profesii – asta dacă aveți „dubii” privind jobul vostru sau domeniul în care activați.
Motivul e simplu: fiecare persoană trebuie (sau cel puțin e bine) să știe dacă profesia aleasă, pentru care a studiat și pe care o practică, este una cu adevărat satisfăcătoare și potrivită pentru sine.
Și acum, să vedem cum măsurăm succesul unui job în realitate și cum ar trebui să-l măsurăm pentru a ne da seama dacă suntem (sau nu) pe drumul cel bun în viața profesională.
Ce facem noi de fapt?
Majoritatea oamenilor privesc joburile lor doar din 2 perspective sau unghiuri: 50% din prisma salariului sau veniturilor și 50% din prisma titulaturii sau funcției sau mai bine zis din perspectiva importanței titulaturii în societate.
Din punctul nostru de vedere poate fi și asta o abordare, însă dacă stăm să ne gândim…or fi aceste 2 lucruri chiar cele mai importante?
Adică, ne poate face fericit un salariu lunar încasat și o titulatură pe care o purtăm pe ecuson fără a ne simți cu adevărat bine, împliniți, provocați profesional, într-o dezvoltare continuă și cu adevărat bine făcând ceea ce facem? Este suficient să spunem că deținem o funcție de doctor, avocat, manager etc. și să avem o încasare lunară suficientă pentru un trai bun sau bunicel?
Multe persoane așa privesc slujba lor, însă din ce în ce mai mulți tineri (cel puțin din jurul nostru – asta fiind probabil și motivul pentru care am ales să abordăm acest subiect) ajung relativ repede la concluzia că un job bun nu mai e suficient, el trebuie să fie de-a dreptul foarte bun, altfel oamenii se plafonează, se plictisesc și ajung să se sature de zilele de muncă șablon.
De ce se întâmplă acest lucru? Ei bine, o rutină bine fixată poate fi bună într-o oarecare manieră, ne ajută să fim în echilibru. Însă, între a fi în echilibru și a ajunge la plafonare și plictiseală e cale lungă, o cale ce poate fi înfrumusețată.
Trebuie totuși să ne ținem mintea antrenată, nu doar ocupată. Să facem lucruri noi, să acceptăm provocări și să ne lăsăm surprinși de noi înșine uneori prin diferite activități. Toate acestea trebuie făcute cu cap, fără a ne auto-sabota din toate direcțiile.
Vom vedea în partea a doua despre ce este vorba.
Ce ar trebui să facem?
Așa. Acum că am lămurit de ce nu e bine și de ce să nu ne lăsăm influențați de cei doi factori atunci când privim jobul sau profesia noastră, hai să vorbim puțin despre alte câteva perspective și re-proporționarea factorilor decisivi în alegerea profesiei ideale sau a jobului perfect.
În calitate de copywriter am învățat că salariul și titulatura (sau funcția) sunt doar doi din cei 6 factori decisivi. Mai mult decât atât, aceste 2 caracteristici nici măcar nu trebuie să fie primordiale. Cu alte cuvinte, nu stă scaunul în două picioare, ba fix în cazul de față nu stă nici măcar în 4, căci lucrurile importante în viață depind întotdeauna de mai mulți factori sau mai multe elemente.
Căci hey, oare ce-ar fi dacă am alege și partenerul de viață doar în funcție de 2 caracteristici?
Așadar, nu o mai lungim, vă facem cunoscute cele 6 elemente de bază în alegerea profesiei noastre (cea de copywriter) sau cele 6 motive pentru care jobul nostru e THE BEST. Poate în acest fel și voi puteți face o analiză de ansamblu a profesiei voastre și vă puteți da seama dacă chiar sunteți mulțumiți de alegerea făcută și sunteți pe drumul cel bun. Până la urmă, pentru fiecare dintre noi, THE BEST înseamnă altceva. Ce ziceți?
#1. Sănătatea mentală – 20%
Sincer, ce poate fi mai important la un loc de muncă decât sănătatea psihică sau mentală. Degeaba ai orice altceva în regulă, dacă jobul te termină psihic, te obosește mental și abia aștepți să se termine săptămâna, iar miercuri deja ai impresia că nu mai poți.
O sănătate mentală sau un echilibru psihic trebuie să existe. Mai exact, e firesc să avem momente neplăcute, să ne enervăm, să ne consumăm și să ne stresăm, căci asta ne duce înainte uneori. Însă, tot acest stres trebuie să fie unul constructiv și să ducă undeva. Știți ce zic? Să nu ne enervăm și stresăm chiar degeaba…
#2. Sănătatea fizică – 20%
Uh, un alt factor mega important e sănătatea fizică. Știați că mulți oameni care se îmbolnăvesc de gastrită au la fond stresul și consumul psihic? Da da, am experimentat și noi în trecut acest gen de manifestare a stresului cotidian. Momentul acela când nu știi ce ți baiu’, că te dor toate și ajungi de la un medic la altul ca să-ți spună al patrulea doctor să nu te mai stresezi…
Sănătatea fizică și psihică merg de regulă mână-n mână, așadar atenție mare la cât ne stresăm și cât de mult permitem stresului să ne stăpânească timpul și viața. Dacă un job stresant ne mănâncă 40% din viață (ne îmbolnăvim fizic și psihic), deja clar nu mai e de bine.
#3. Iubirea față de ceea ce facem – 20%
Atât de mult contează sănătatea, însă trebuie să fim sinceri cu noi…la fel de mult contează și iubirea sau dragostea față de ceea ce facem.
Cum să petreci 8-10 ore la muncă și să urăști ceea ce faci? Serios acum, se poate să faci ceva cu scârbă toată viața?
Nu știu cum sunteți voi, dar pentru noi concepția asta nu există. Iubirea față de job atrage: dedicația față de munca depusă și multe altele care ajung apoi să se reflecte și asupra celorlalte aspecte (sănătatea etc).
Există o zicală care spune ceva de genul: iubește ceea ce lucrezi și nu vei munci nicio clipă în viață. Cu alte cuvinte, iubind munca, nu vei simți că muncești, o vei lua ca pe o distracție sau o modalitate de a-ți petrece timpul frumos și cu folos.
#4. Timpul liber – 20%
E important și timpul liber într-o proporție egală cu primele 3, deoarece ne ajută și el la crearea și menținerea unui echilibru frumos. Având suficient timp liber (adică nu muncind 12-14 ore/zi) putem face multe activități care să ne recreeze (sport, dans, timp cu familia, prietenii etc), orice ne face fericiți.
Într-o profesie liberală precum cea aleasă de noi (copywriting – un job creativ 100%), petrecerea timpului liber în mod variat ne ajută să ne odihnim, să învățăm continuu și să fim și mai creativi în timpul dedicat muncii, astfel ca munca să nu fie un chin ci o distracție și o plăcere.
#5. Salariul – 10%
Să fim onești, este și salariul un factor important, doar că nu cel mai important. Poți să-ți dai seama că iubești cu adevărat jobul tău dacă salariul pică pe locul 5-6 când trebuie să iei o decizie cu privire la un nou job. Nu muncim pentru nasturi, vorba vine, așa că trebuie acordată atenție și banilor, doar să ținem cont că dacă totul se-nvârte în jurul lor, uităm cu desăvârșire de ce anume muncim și trăim de fapt…?
#6. Titulatura/funcția – 10%
Iarăși, este chiar atât de important ce scrie pe ecusonul nostru? Este atât de important dacă scrie CEO, manager în loc de copywriter, fotograf etc? Nu e oare mai presus de toate ca munca și eforturile noastre să nu fie o povară pentru noi?
Cunosc mulți manageri sau CEO care efectiv se chinuie și au ajuns să nu se mai bucure de nimic: nici de reușitele în carieră, nici de timpul liber, nici măcar de bani. Și atunci…ce folos de titulatură dacă nu aduce satisfacție pe niciun alt plan? Ce folos de funcție și bani, dacă ajungi acasă și te trântești în pat zi de zi, iar în weekend nu vrei să vezi pe nimeni pentru că ești epuizat fizic și mai ales psihic?
Răspunde-ți singur la aceste întrebări, fă-ți singur schema de priorități și vezi fiecare din cele 6 elemente în ce proporție contează în jobul, profesia, meseria ta și vei ști dacă ești sau nu în locul potrivit.
Să-ți fie de bine, spor la auto-analiză! Dacă vrei să împărtășești cu noi rezultatele analizei tale, scrie-ne un e-mail la hello@creativeadvertising.ro sau prin social media.