Deseori nu ne dăm seama cum trece timpul pe lângă noi, se face ora prânzului și realizăm că până la ora 11.00-12.00 „nu am făcut mare lucru”.
Într-adevăr, cel mai greu este să-ți organizezi timpul astfel încât să faci câte puțin din tot ce ai nevoie și tot ce îți place.
Știți proverbele „Cine se trezește de dimineață, departe ajunge” sau „Ziua bună se cunoaște de dimineață”?
Ei bine, câți suntem, atâtea obiceiuri adoptăm și e greu de spus care dintre acestea sunt bune și care trebuie eliminate din „rutina” noastră.
Totuși, hai să vedem ce ar presupune o rutină de dimineață mai sănătoasă pentru a deveni mai productivi, o rutină pe care și eu încerc să o implementez în viața mea, mai ales după o pauză de aproape 2 luni cauzată de pandemie.
#1 Trezirea devreme
Când spun devreme, mă refer la trezire cu cel puțin ore și jumătate înainte de a începe munca.
Așadar, dacă programul tău de muncă începe la ora 8.00, este bine să-ți setezi ceasul deșteptător la ora 5.30. Vei vedea și de ce.
Organismul nostru are nevoie să se adapteze și să se readapteze după câte o perioadă cum a fost și cea de anul acesta.
Ne place sau nu, trebuie să facem mici eforturi pentru a ne ușura pe termen lung viața.Să presupunem că ai nevoie de cel puțin o jumătate de oră de a ajunge la serviciu, așadar, de la 5.30 la 7.30 ai nevoie de timp pentru tine, astfel că vei ajunge și tu la concluzia că 5.30 nici nu e așa „devreme” precum pare.
#2 Obiceiuri mici, dar sănătoase
După ce ai reușit să te dai jos din pat, e bine să urmezi niște obiceiuri mici, dar foarte sănătoase:
- Bea un pahar mare cu apă (cel mai bine e să bei apa cu lămâie) înainte să te dai jos din pat – hidratarea e foarte importantă și ajută la buna funcționare a inimii
- Fă puțin stretching – după 7-8 ore de somn toți avem nevoie să ne întindem puțin brațele, picioarele, coloana înainte să ne dăm jos din pat
- Spală-ți fața cu apă rece – sigur îți taie cheful de mai dormi „încă 10 minute”
- Fă-ți patul – vei vedea că un dormitor aranjat îți va da mai mult chef să-ți începi ziua
#3 Trezește-ți mintea și spiritul
Înainte de toate, dimineața devreme avem nevoie de câteva minute cu noi înșine. Este minunat să-ți începi ziua făcând ordine în mințile și sufletele noastre.
Astfel, cel mai bine este să începem ziua cu ce ne place: citind 10-15 pagini din cartea noastră preferată, citind sau urmând un material video dintr-un curs pe care am ales să-l parcurgem (orice fel de curs, de ex: aromaterapie, curs de comunicare, marketing, dezvoltare personală etc) sau pur și simplu citind din scripturi (pentru cine are în obicei).
#4 Trezește-ți corpul
Cel mai greu lucru dimineața devreme pare să fie sportul. Chiar dacă mintea noastră e conștientă că e cel mai sănătos lucru pe care-l putem face, să fim sinceri: ne vine atât de greu.
Așadar, găsește o activitate, orice, pe care să o faci cu plăcere, chiar și 15-20 minute în fiecare dimineața. Cunosc multe persoane care merg la alergat de dimineață: 1 km, 3 sau mai mult, depinde de fiecare, sau pur și simplu la plimbare dacă e plăcut afară.
Dacă nu reușești sau nu e vreme suficient de bună pentru a ieși din casă, este excepțional dacă reușești să faci câteva exerciții chiar și acasă: pilates, yoga, niște abdomene sau orice fel de exerciții ca să-ți ajuți cât de cât corpul să se mențină în formă.
Vei vedea că și dușul de după sport te va ajuta să uiți că te-ai trezit la ora 5.30 și îți va aduce și pofta de mâncare.
#5 Ia-ți micul dejun complex și sățios
Ai auzit de atâtea ori despre cât e de important să mănânci de dimineața. Internetul e plin de idei sănătoase, ușoare și rapide de a prepara un mic dejun pe placul oricui. De ce să nu profiți și să încerci diverse rețete.
Dacă ești genul de persoană cum sunt și eu, care nu reușește să mănânce imediat după ce se trezește, e bine să-ți începi ziua cu mici activități precum cele de mai sus. Astfel, cu siguranță într-un timp foarte scurt îți vine și pofta și nu mai pleci nemâncată la serviciu. Eu îmi fac deseori omletă din 2 ouă, spanac, avocado și/sau ciuperci și salată. Fă-ți un shake sau smoothie cu fructele preferate și ia-l cu tine la serviciu.
Tuturor ni se întâmplă ca între mic dejun și prânz să ne lăsăm duși de valul TO-DO-urilor și să ne trezim că ne aflăm între ora prânzului și a cinei, iar foamea bate la geam. Astfel, este excepțional să avem asupra noastră un suc de fructe pe care să-l consumăm și care să ne ajute să rezistăm până la prânz.
#6 Organizează-ți timpul, fii eficient
Multe persoană își țin o agendă pentru a se organiza mai eficient și pentru a nu scăpa nimic din activitățile pe care au nevoie să le facă.
Este simplu: poți trece pur și simplu ce ai nevoie să faci în acea zi: să participi la o întâlnire fixată, să faci cumpărături etc.
Totodată, este sănătos și foarte frumos să scrii în jurnal. Știu, foarte puțini oameni mai practică asta, dar să așterni câteva gânduri pe hârtie te poate ajuta să identifici nevoile sufletului tău. De exemplu: nevoia de recunoștință pentru lucrurile bune din viață. Tu cât de des recunoști că ai o viață frumoasă?
#7 Pregătește-te pentru a-ți începe ziua
După timpul petrecut cu tine însuți, e timpul să te pregătești să-ți petreci ziua cu alți oameni: colegi, familie, prieteni.
Acum că te-ai trezit și ai devenit productivă, e momentul să te îmbraci, machiezi și pornești spre serviciu pentru a oferi din productivitatea ta și altor persoane.
Tu ce obiceiuri bune ai dimineața?
„Obiceiul de journaling este cel care mă ajută să mă conectez cu sufletul meu, să îmi recunosc gândurile ca să pot să-mi identific convingerile și să pot astfel să le schimb dacă nu îmi mai servesc. Scrisul în jurnal este un obicei pe care îl am de 18 ani și cred că are cel mai mare aport la nivelul meu de conștiență din acest moment. Mă ajută să îmi transced gândurile, să mă conectez la suflet…și hârtia nu judecă. Pot să fiu sinceră cu ce scriu acolo, astfel reușesc să văd cu adevarat ce e acolo, în mintea mea și sufletul meu” – R.S., 30 de ani.
„Cel mai mult îmi place în rutina de dimineață să fac timp de 10-15 minute exercițiile fizice pe care de regulă le fac imediat după ce mă trezesc. Mă ajută să îmi revin din starea de somnolentă și să pornesc cu dreptul în fiecare zi.” – E.Z., 28 de ani.
„Cel mai mult îmi place în rutina de dimineață faptul că stau sub razele soarelui, îmi savurez cafeaua și micul dejun în liniște și fără grabă. Consider un lucru important să-mi încep ziua cât mai relaxată .”– M.P., 30 de ani.