Echipamente și unelte esențiale: cum arată „arsenalul” unui copywriter?

Cu siguranță v-a trecut prin cap cel puțin așa, fulger, totuși ce poate să facă un copywriter și de ce „armament” are el nevoie pentru a-și face treaba???

Ei bine, e timpul să dezvăluit rețeta succesului unui job creativ și liber de orice dependențe cum ar fi un sediu costisitor, echipamente mega performante și scumpe sau alte unelte și programe de domeniul SF-ului.

Înainte de orice, hai clasificăm tot ce folosim pentru a scrie și a-i servi pe clienții noștri, în 2 mari categorii: echipamente și alte programe.

#1. Echipamente vitale și tehnologie

Laptop

Se poate trăi fără un laptop? Da, dacă folosești un PC 🙂 Până una, alta însă, laptopul este de nelipsit din echipamentul tehnic al unui copywriter. De ce? Pentru că este obiectul muncii nr. #1. Te întrebi de ce laptop în detrimentul unui PC? Well, este ușor de transportat, de folosit și absolut la îndemână atunci când plecăm undeva, călătorim sau pur și simplu ne deplasăm din stânga-n dreapta, suportă destul de multe programe, iar bateria rezistă bine.

TIP: Cel mai ușor de lucrat și transportat este un MacBook Air de la Apple: mic, ușor și foarte practic. Love it.

PS: nici tabletele nu sunt mai prejos, dar veți vedea în cele ce urmează.

Tabletă

Așa cum spuneam, sunt și ele mega mega utile mai ales atunci când copywriterul face mult teren sau călătorește mult.

Desigur tableta în sine, fără o tastatură și un mouse sunt mai greu de utilizat pentru a crea texte, chiar și simple postări de social media, pentru că diacriticele nu se pun singure 🙂

O tabletă este super utilă în „concedii”, city break-uri ad-hoc sau chiar și în timp ce facem muncă de teren la clienți și avem nevoie fast să accesăm internetul pe un ecran măricel (de aceea nu vorbim de telefon!).

TIP: Dacă e să optăm pentru o tabletă, ar fi tot una din categoria Apple, așadar un iPad orice model vă place sau vă este comod și vi-l permiteți, e perfect. Se conectează ușor la laptop, telefon și ceas din aceeași gamă de produse.

Mouse & tastatură

Cum spuneam, o tabletă fără mouse și tastatură nu prea face mare lucru când vine vorba de articole sau orice fel de content unde trebuie scrise textele cu maximă precizie, folosind diacritice. Așadar, alegerea unul mouse chiar dacă model mai micuț și a unei tastaturi nice și care să nu ocupe mult loc e mai mult decât indicat.

TIP: Dacă nu vreți să dați o căruță de bani pe asemenea accesorii, recomandăm de la Logitech mouse-ul și tastatura ideale. Au și pe roz, alb sau alte culori. Prețurile sunt super decente, iar calitatea e bună și ea! În plus, tastatura se poate conecta la 3 device-uri simultan.

Telefonul mobil

Nu se poate fără telefon mobil în 2021, cu atât mai puțin în profesia noastră. Orice telefon deștept, indiferent de marcă, dar cu rezistență bună și spațiu de stocare mare îți poate fi de folos la orice oră a zilei! Credem că e inutil să-ți înșirăm beneficiile unui telefon mobil, pentru că sigur le-ai descoperit pe toate: scris, făcut poze, făcut video, notițe, liste, aplicații utile și exemplele pot continua.

Agendă și pix(uri)

Nu se poate, deci chiar nu se poate să nu ai în geantă cel puțin o agendă sau un notes și niște pixuri. Nu poți fi scriitor fără „scula” asta 🙂 Indiferent unde ești, ce faci, ce pățești, ce nu pățești, dacă-ți mor toate bateriile sau pur și simplu ai nevoie să notezi ceva, o idee, orice… agenda e must have!!! Desigur și o ustensilă de scris e bine venită, gen pix, stilou, creion.

Căști, încărcătoare, baterii & other usefull stuff

Dacă ai oricare sau toate dintre cele de mai sus, în mod evident ai nevoie și de accesoriile aferente: baterii și baterii externe sau rezerve de baterii, încărcătoare și adaptoare pentru toate device-urile tale pentru situațiile când călătorești. Sigur ai nevoie și de o pereche de căști pentru că nu oriunde poți asculta un mesaj vocal, un podcast sau un audiobook sau pentru când vrei să vizionezi un film sau un video pe YouTube.

#2. Tool-uri, programe, aplicații esențiale

Pentru scris

Microsoft word, Google Doc, notes/notepad sunt acele programe (dacă le putem numi așa) pe care noi le folosim fără doar și poate pentru a lua notițe sau a scrie efectiv orice tip de text pentru clienții noștri și pentru noi înșine. Sunt programe super ușor de folosit, iar Googe Docs este magic atunci când vrei să îți împărtășești scrierile cu alte persoane (un coleg care-ți face editare sau proof, un client etc.).

Google și echipa sa

Gmail, Google Drive, YouTube sunt iarăși mega esențiale în munca noastră. Prin Gmail sunt conectate toate, nu-i așa? Dacă folosești Outlook, clar ți-e legat la Gmail ca să ai acces și de pe telefon sau tabletă, iar Drive-ul este și el Dumnezeu căci găzduiește tot ce facem.

Promovare

Câteva dintre platformele și implicit tool-urile folosite de noi pentru promovare pe rețelele de socializare sunt: Facebook & Business Suite respectiv business manager-ul prin care reușim să creăm și programăm postările pentru Facebook și Instagram, (pentru YouTube, LinkedIn și Twitter orice content se creează și publică prin propria lor platformă prin datele de acces log-in), acestea fiind câteva dintre cele pe care noi le-am folosit până acum pentru managementul rețelelor de socializare ale clienților noștri. 

Comunicare

Orice ședință sau discuție internă la noi are loc prin Zoom, Whatsapp sau Messenger. Acestea sunt, din punctul nostru de vedere, the best în materie de comunicare atât cu echipa, cât și cu clienții noștri.

Design

Să știți că suntem artiști în d’ale graphic designului, dar de mai bine de un an încoace, Canva Pro este BFF-ul nostru ever!!! Este mai mult decât perfect, util și foarte foarte creativ pentru a realiza orice design ne taie capul, de la postări pe social media, colaje, rollup-uri, materiale publicitare online și pentru print… practic Canva știe tot atât pentru uz personal (business-ul nostru), cât și pentru uz profesional (pentru clienții, partenerii, colaboratorii noștri).

Ei bine, acesta este arsenalul nostru în munca de creație, însă suntem mereu deschiși pentru a învăța lucruri noi, a descoperi tool-uri utile și practice și pentru o activitate atât de creativă și provocatoare precum cea de a scrie 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole