Affiliate marketing și influencer marketing sau „cum fac bani influencerii de pe social media?”

În articolul de azi vom încerca să învățăm puțin despre ceea ce înseamnă marketingul afiliat folosit de influenceri, această parte destul de populară a marketingului pe rețelele de socializare. Ce este, cine face asta și cum se face marketingul prin influenceri este subiectul acestui nou articol de blog marca Creative 🙂

Ce este marketingul prin influenceri?

Influencer marketing sau marketingul prin influență mai putem să-i spunem, este acel tip de marketing ce folosește creatori de conținut de nișă, pentru a îmbunătăți gradul de cunoaștere a unei mărci, a crește traficul și a transmite mesajul mărcii către publicul țintă.

Acești creatori de conținut comercializează deja către publicul tău ideal pe diferite canale, ceea ce îți poate permite să îți extinzi acoperirea peste persoanele care cumpără. Acest lucru îi face pe acești creatori de conținut să devină influenceri, adică acele persoane pe care alții le urmăresc și țin cont de părerile și sfaturile lor.

Exemplele canalelor folosite de influenceri includ social media, bloguri, articole de reviste, reclame digitale și tipărite și televiziune. Marketingul prin influență este din ce în ce mai popular în rândul companiilor, deoarece publicitatea tradițională a devenit mai puțin eficientă în atragerea potențialelor clienți.

Marketingul de influență funcționează deoarece folosește tactici precum marketingul din gură-n gură și dovada socială, care sunt acum aspecte critice ale oricărei strategii de marketing de succes. Clienții au încredere în colegii lor, în prieteni și în oamenii pe care îi admiră mai mult decât companiile care vând produsele și serviciile pe care le cumpără și le folosesc.

Există multe statistici care demonstrează că marketingul cu ajutorul influencerilor este o investiție utilă:

  • 80% dintre specialiștii în marketing spun că marketingul cu ajutorul influencerilor este eficient și 89% spun că funcționează la fel de bine (dacă nu chiar mai bine) decât alte canale de marketing.
  • 71% dintre specialiștii în marketing spun că traficul provenit din acest tip de marketing și calitatea clienților este mai bună decât în cazul altor surse.
  • 49% dintre consumatori depind astăzi de recomandările influencerilor pentru deciziile de cumpărare. 60% spun că au fost influențați de o recomandare atunci când fac cumpărături în magazin.
  • căutările Google pentru „influencer marketing” au crescut cu 1500% în ultimii 3 ani.
  • 48% dintre specialiștii în marketing care lucrează cu influențatori spun că relația cu publicul este cel mai valoros factor atunci când iau în considerare cu ce influențator să colaboreze.

Cine face asta?

Un influencer de marcă se referă la cineva care are următori într-o nișă specifică cu care se angajează în mod regulat. Din această cauză, ei au puterea de a influența deciziile de cumpărare. Printre tipurile majore de influenceri (sau influențatori) se numără:

  • Micro-influenceri

Micro-influencerii au un număr relativ modest de mii sau zeci de mii de oameni în nișa lor. Ei creează conținut relevant pentru publicul lor și comunică cu ei prin intermediul platformelor de socializare, bloguri, alte publicații scrise, site-uri web și forumuri.

A avea un public mai mic permite micro-influențatorilor să se lege cu oamenii care îi urmăresc mai regulat prin intermediul canalului lor. Acest lucru îi face atrăgători să lucreze pentru companiile care doresc să dezvolte relații personale între publicul țintă.

  • Influenceri de celebritate

Influencerii de celebritate sunt oameni celebri cu mulți followers – de obicei milioane – care sunt cunoscuți în multe industrii. Sunt recunoscuți pe scară largă și, prin urmare, au potențialul de a avea un mare succes în influențarea publicului tău țintă.

Chiar dacă publicul tău nu se suprapune cu toți fanii influențatorului celebru ales, promovarea sau utilizarea produsului sau serviciului tău este o formă puternică de dovadă socială. Întrucât vedetele sunt atât de cunoscute, sunt eficiente pentru a ajunge la mai multe segmente de public pe diferite canale.

  • Blog influenceri

Un influencer de blog este cineva care scrie pentru blogul lor stabilit și are mii sau milioane de abonați și cititori. Acoperirea și influența lor îi diferențiază de alți bloggeri (adică nu scriu doar pentru ei înșiși sau pentru un grup foarte mic de oameni).

  • Influenceri pe rețelele sociale

Acest tip de influenceri sunt bine recunoscuți pe platformele sociale, cum ar fi Instagram, YouTube, Facebook sau Twitter, și sunt urmăriți de mii sau chiar milioane de oameni. Persoanele care influențează rețelele sociale împărtășesc conținut despre o gamă largă de subiecte precum sănătate, antrenamente, mașini, dietă, activități în aer liber, călătorii, modă, artă, frumusețe, design interior sau multe altele.

  • Lideri de opinie cheie

Liderii cheie de opinie sunt experți la nivel înalt pe o temă specializată într-un anumit domeniu. De exemplu, un asemenea influencer s-ar putea specializa în aplicarea machiajului, stilului de viață Paleo sau un anumit tip de yoga. Dacă afacerea ta dorește să atragă membri ai audienței într-un domeniu foarte specializat, liderul de opinie cheie este o opțiune excelentă – datorită cunoștințelor sale de specialitate pe un anumit subiect. Acești influenceri sunt colaboratori de încredere în industriile lor și sunt urmăriți de persoanele care de obicei și învestesc în aceste domenii sau subiecte.

Cum se face marketing prin influenceri?

Marketingul prin influenceri este o investiție – pentru a-l face corect, trebuie să aloci timp pentru a te asigura că găsești influențatorul potrivit pentru a promova conținut care să atragă publicul tău țintă. De asemenea, trebuie să cheltui bani și resurse pentru a recompensa influențatorul, pentru a desfășura diferite campanii cu acesta în funcție de obiectivele tale specifice de marketing.

Să luăm ca exemplu un Social Media Influencer.

Dacă influențatorul se află pe Instagram, este posibil să-i ceri să posteze o imagine cu produsul tău și să-ți eticheteze contul social. Dacă este pe Facebook, îi poți cere să împărtășească un videoclip live despre deschiderea magazinului tău de exemplu, și dacă e pe Twitter, îi poți cere să scrie o scurtă declarație despre produsul tău și să o asocieze cu o imagine în care el însuși folosește produsul.

Pe YouTube, este posibil ca influencerul să împărtășească un videoclip folosind produsul tău, explicând în același timp motivele pentru care-i place. Pe orice platformă de socializare poți avea un influencer care găzduiește un concurs sau un giveaway cu produsele tale, de exemplu.

Influencerii lideri de opinie cheie sunt prezenți pe multe canale cum ar fi bloguri, alte publicații scrise și reclame, astfel poți apela și la aceștia pentru mai multe opțiuni de promovare. Le poți cere să facă un review pe blogul lor despre marca ta sau un produs anume sau să pozeze cu produsul tău într-o reclamă tipărită sau digital. Un influencer specializat pe nișa de machiaj, poate face un tutorial pe YouTube cu aplicarea machiajului cu produsul tău, poate oferi sfaturi, trucuri în timp ce pomenește produsul tău în timp real.

Acestea fiind spuse, e bine de știut că primele trei obiective ale marketingului prin influenceri include – creșterea gradului de conștientizare a mărcii (85%), atingerea unui public nou (71%) și generarea de vânzări și conversii (64%). Iar știind asta, este mai simplu să alegi exact ceea ce consideri că se potrivește pentru business-ul tău.

Ți-a plăcut acest articol? Scrie-ne la hello@creativeadvertising.ro pentru mai multe discuții 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole