Pentru un timp destul de îndelungat oamenii au fost nevoiți să aleagă între carieră sau familie, între job sau călătorii în jurul lumii și între salarii bune sau joburi făcute cu dragoste.
Astăzi însă oamenii cu potențial și deschidere către noua eră nu mai sunt nevoiți să facă asemenea alegeri. Deși în trecut doar „patronii” de firme aveau o oarecare flexibilitate în privința locului de muncă și al timpului petrecut în familie și în privința banilor câștigați, astăzi scriem alte vremuri.
Cu siguranță ți-ai pus deja întrebarea „De ce tot mai multe persoane renunță la siguranța unui loc de muncă și își caută libertate în ceea ce privește programul dedicat jobului și flexibilitate în ceea ce privește posibilitățile financiare?”
Freelancingul este un fenomen în plină ascensiune la nivel global și, deși în multe țări se practică de mult timp, la noi în România încă e în botoșei de bebeluși, cum s-ar zice 🙂
Există și vor exista domenii și job-uri în care freelancingul este imposibil sau cel puțin greu de realizat, cum ar fi job-urile de la Stat și nu numai. Dar acest articol nu este despre asta!
Ci este despre 10 super joburi prin care poți deveni independent de orice șef, program de muncă și birou.
#1. Copy & Content writer
În țările mai dezvoltate, copy și content writingul se consideră două joburi diferite. Însă, după cum spuneam, în România deocamdată se tatonează terenul în materie de joburi de freelancing din industria creativă.
Pentru necunoscători, a fi copy sau content writer înseamnă a scrie reclame și alte diverse texte de tip conținut pentru site-uri, blog-uri și rețele de socializare. Oricare dintre cele două este un job realizabil fie de la birou (un birou propriu sau biroul clientului), fie din confortul propriei case, de la cafeneaua preferată din New York sau de pe plaja din Bali 🙂 Atâta timp cât există un laptop funcțional și acces la internet, job-ul este ideal pentru cei care nu sunt prieteni cu stabilitatea locului.
Din experiență vă mărturisim faptul că a fi copy sau content writer în 2021 este un lucru atât de mișto… încât cu siguranță cei care au gustat o dată din acest stil de lucru, și practic stil de viață, nu își mai doresc altceva în momentul de față. Timpul dedicat scrisului poate fi organizat după bunul tău plac, iar câștigurile sunt exact pe măsura muncii și a valorii pe care singur ți-o dai.
#2. Googe Ads specialist
Era tehnologiei ne-a deschis multe uși și porți către viitor. Cei care au avut o gândire strategică la începuturi, au optat să studieze și să-și aprofundeze cunoștințele în domeniul digital și al marketingului, iar astăzi sunt familiari și confortabili cu job-urile secolului 21, printre care și cele din digital marketing. În acest domeniu se câștigă foarte mulți bani din confortul casei sau călătorind în jurul lumii, fiind un domeniu ideal pentru freelanceri. Totuși unii aleg să facă acest lucru în cadrul unor multinaționale, însă posibilitatea de a face același job la un alt nivel este foarte mare.
A fi Google Ads specialist înseamnă flexibilitate maximă în ceea ce privește timpul dedicat jobului și câștigurile ce se pot realiza, de regulă neexistând un salariu fix ci plata/proiect sau plata lunară/proiect de la unul sau zeci de clienți în același timp. The sky is the limit, cum s-ar zice.
#3. Webdesigner și grafician
Alte job-uri de freelanceri care oferă flexibilitate în privința timpului de lucru și posibilitatea de a face bani altfel decât încasând un salariu fix lunar, sunt cele de webdesigner și grafician. Ambele, atât împreună cât și separat, oferă spațiu creativ și libertate de exprimare prin prisma obiectului de activitate.
Webdesignerii și graficienii, de regulă, lucrează project based, adică își angajează proiecte temporare pe care ducându-le la bun sfârșit își încasează remunerația stabilită anterior începerii proiectului, care poate suferi ușoare modificări în funcție de înțelegerea cu clientul.
Jobul în sine poate fi solicitant dacă persoana nu își cunoaște limitele, se angajează în prea multe proiecte sau în proiecte care-l depășesc profesional vorbind sau dacă nu știe să își împartă corect timpul.
#4. Social media manager/specialist
Munca în domeniul marketingului digital poate însemna, printre altele, și „a menține/întreține paginile companiilor de pe rețelele de socializare”. În timp ce încă există persoane care nu acordă prea mare atenție și valoare acestor aspecte, din ce în ce mai multe companii, oricât de mici, acordă o atenție deosebită prezenței constante pe rețelele de socializare.
Sunt foarte multe rețele de socializare, unele dintre ele relativ noi dar în plină ascensiune, așadar este nevoie ca un business să „existe”, să aibă cont de Facebook, Instagram, LinkedIn etc.
Cei care își spun „social media specialist” (sau manager) sunt acele persoane care nu doar creează conținutul pentru rețelele de socializare, dar oferă servicii complete de promovare pe aceste rețele: creează absolut totul – de la grafică la campaniile de promovare prin Ads !!!
Este un job frumos pentru cei care au în sânge creativitatea, cum s-ar zice. Se poate realiza, la fel ca toate celelalte joburi, de acasă, de la cafeneaua preferată sau din orice colț al lumii unde ai acces cel puțin la un laptop și internet.
#5. Traducători
Printre cele mai vechi forme de freelancing sunt și traducerile. Chiar dacă acest tip de business nu face partea neaparat din categoria „joburi creative”, poate fi la fel de interesant și flexibil precum celelalte.
În timp ce traducătorii autorizați sunt solicitați pentru traducerea actelor oficiale sau administrative (certificate, sentințe, diplome etc) un traducător freelancer își poate săra și pipera activitatea prin acceptarea unor proiecte de traducere pentru reclame, cărți, articole tematice și multe altele.
A fi traducător cu munca exclusiv on-line oferă enorm de multe beneficii prestatorului. În primul rând vorbim de flexibilitatea timpului de lucru. Poți lucra 3 ore/zi sau 12, în funcție timpul avut la dispoziție. Apoi, poți lucra de unde dorește sufletul tău. Mobilitatea este un avantaj enorm! Poate ai planificat deja o excursie de 1-2 luni undeva departe, dar a intrat un proiect important pe care nu vrei să-l refuzi și îți permiți să realizezi munca într-un ritm mai scăzut chiar și din capătul lumii.
Atâta timp cât îți dorești un job flexibil și bine plătit, doar de tine depinde în ce măsură ești dispus/dispusă să faci mici compromisuri.
În episodul următor vom povesti despre alte 5 joburi creative pentru freelanceri: branding specialist, blogger și vloggeri, fotografi și cameramani, voiceovers, respectiv despre online teaching.
Până atunci însă, orice întrebări, nelămuriri și sugestii sunt așteptate la hello@creativeadvertising.ro