Work from home – munca de acasă în 2020

2020 este anul în care o lume întreagă a fost nevoită să se adapteze unor condiții impuse de o situație necunoscută până acum.

Cei care s-au trezit zi de zi pentru a se deplasa la locul de muncă, timp de câteva luni de zile, sau chiar și în prezent, au trebuit să se reseteze psihic pentru a-și face munca de până atunci într-un ritm diferit, în noi condiții.

Multe corporații nici acum nu le permit angajaților să lucreze de la birou, deoarece majoritatea au open office și munca de la birou ar presupune zeci sau de persoane în același spațiu închis.

Dacă și tu ești unul din remote workerii anului 2020, sau ai început propriul business chiar de la tine de-acasă, acest articol este pentru tine.

#1 Păstrează rutina de dimineață

Cea mai mare greșeală pe care o fac majoritatea persoanelor care trec de la munca de birou la munca de acasă este să-și spargă rutina de până atunci.

Desigur și nouă ne place să dormim cu 40 minute mai mult ca înainte, însă asta nu înseamnă că e bine. Să spargi o rutină bună, care a funcționat până acum, este cea mai proastă alegere. Îți vei ieși din ritm și te va bruia pe tot parcursul zilei.

Organismul trebuie obișnuit cu trezitul în timp util, servitul mesei de dimineață și a cafelei, precum și cu micile pregătiri pentru muncă.

Odată ce vei sparge rutina și vei „devia” de la traseu, va fi mult mai greu să te aduni și să te concentrezi pe munca ta, cu atât mai mult dacă vei lucra chiar din dormitor.

#2 Îmbracă-te

Nu, nu e o idee prea bună să lucrezi în pijamale sau haine de casă.

În primul rând, sunt șanse foarte mari că te vei obișnui cu acea „comoditate” pe care ți-o oferă casa și atunci când vei reveni la programul obișnuit de birou îți va fi dificil să te reacomodezi.

În plus, dacă ai vreo conferință anunțată last minute pe Zoom sau Skype, nu dă bine deloc să te afișezi în tricoul tău preferat cu inscripția „I need coffee” sau pijamalele colorate.

Acest lucru nu înseamnă în mod obligatoriu să-ți iei tocuri sau cravată, dar cel puțin să îmbraci o ținută rezonabilă și prezentabilă în cazul unei teleconferințe, chiar dacă în picioare ai papucii fluffy primiți de Moș Nicolae.

#3 Amenajează-ți biroul de acasă

Absolut nu recomandăm munca din pat sau de pe canapea și nici din bucătărie! Toate aceste locuri au farmecul lor doar în momentele și zilele în care munca nu are ce căuta.

Este ideal să ai o cameră dedicată activităților intelectuale precum citit, studiu sau muncă, însă în lipsa unei biblioteci sau unui birou, poți găsi un colț de casă unde să-ți amplasezi masa de birou și un scaun confortabil și unde să te desfășori cu actele ce țin de munca ta (agenda, contracte, notițe, schițe etc).

Este bine să păstrezi acel loc dedicat exclusiv serviciului sau altor activități precum citit și nicidecum să nu-l folosești pentru a-ți lua prânzul sau pentru a viziona filme. Totul la timpul și locul potrivit.

Chiar dacă nu ai spațiu pentru un birou întreg, o masă și un scaun trebuie să încapă într-un colț de cameră, colț care până la urmă poate fi locul tău de muncă pentru câteva săptămâni sau luni de zile.

#4 Fă mișcare

Faptul că lucrezi de acasă, nu înseamnă că trebuie să stai tolănit all day long fără să faci mișcare.

Dacă-i carantină, poți găsi orice activitate fizică ce se poate face pe covor sau „la saltea”, activități cum ar fi yoga, pilates, stretching, abdomene, flotări sau, dacă ai spațiu, poți achiziționa o bicicletă de cameră sau stepper.

Dacă însă nu e carantină, cel mai recomandat este să ieși la aer încă în primele ore ale zilei, la alergat 15 minute sau mers sportiv.

La fel de recomandată e și mișcarea distractivă precum cursurile de dans, zumba, tenis sau orice îți ridică nivelul de endorfină și îți dă putere și chef de muncă.

#5 Ține o agendă

Este foarte foarte important să nu te pierzi în muncă, iar pentru acest lucru este bine să ții o agendă în care să notezi toate taskurile pe zile/săptămâni sau proiectele și deadline-urile aferente. Astfel, vei reuși să împarți munca în așa fel încât să nu lucrezi 10-12 ore pe niște task-uri care în mod normal (și organizat) ți-ar lua doar 4 ore.

Dacă te vei ține de agendă și programul de lucru pre-setat, nu vei petrece timp inutil în fața calculatorului.


#6 Fă pauză de masă

Dacă micul dejun l-ai servit așa cum trebuie, în mod normal pe la ora prânzului ar trebui să-ți fie foame.

Ei bine, dacă e așa, să nu faci greșeala de a sări peste masă sau de a mânca un sandwich între 2 e-mailuri.

Programează un interval orar în care să servești masa de prânz, dacă se poate împreună cu un prieten, coleg sau orice persoană dragă, pentru a te delecta 30-40 minute și pentru a te desprinde de muncă.

Este foarte sănătos să facem cel puțin o pauză la 8-9 ore de muncă pentru că este demonstrat științific că devenim mult, mult mai productivi și creativi.

Lucrezi de acasă? Vrem să știm ce tehnici folosești pentru a rămâne productiv și pentru a nu te pierde printre taskuri.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole