Acest articol îl scriem clar din experiență. Da, e greu să renunți la un job fix, program fix, salar fix pentru freelancing, în principiu pentru ceva ce nu știi sigur din prima că va merge bine. Știi vorba aia, fă un salt de credință? Crede-ne, merită înzecit!
De ce? Mai bine decât în articolul de mai jos nu putem s-o spunem 😊
Așa că, dacă te gândești să schimbi plictiseala și rutina programului 9-5 cu o afacere profitabilă de freelancing care îți oferă libertatea supremă și îți permite să-și înflorești creativitatea… ești pe pagina potrivită.
Ce înseamnă freelancingul?
Visezi să renunți la slujba ta și să explorezi lumea sau să te aventurezi luni întregi oriunde îți dorește inima, dar în același timp să fii plătit pentru abilitățile și serviciile tale? Sau poate că ești doar în căutarea de a aduce niște bani în plus în fiecare lună?
Freelancing-ul este în mod sigur calea de a ajunge acolo. Prin freelancing, poți să îți expui abilitățile la care te pricepi cel mai bine oamenilor care au nevoie de ele, contra-cost, stabilindu-ți propriul barem de monetizare și alegând cu cine și când să lucrezi. Cu alte cuvinte, câștigi după cât lucrezi și ești propriul tău „șef” mereu. Nu-i așa că sună incredibil de fain?
Iar pentru a sărbători asta, Marea Britanie a desemnat recent data de 16 iunie (ieri) ca fiind Ziua Națională a Freelancerilor!!! Acest lucru face ca Marea Britanie să fie prima țară care să acorde recunoaștere națională acestei industrii în creștere continuă. Să sperăm că și alte țări vor urma exemplul. Deja și în SUA există semne de recunoaștere pentru celebrarea zilei de 16 iunie ca fiind o zi dedicată Freelancerilor.
De ce e freelancingul uimitor și în continuă creștere?
În primul rând, îți aduce o mai bună calitate a vieții. Un sondaj din 2015 a constatat că libertatea, alegerea și flexibilitatea sunt adesea egale cu fericirea. Așa că nu este deloc surprinzător faptul că freelancerii sunt mai fericiți decât lucrătorii care au un loc de muncă tradițional, de tip 9-5.
Freelancerii sunt mai optimiști și mai fericiți decât lucrătorii tradiționali, iar 84% dintre aceștia spun că găsesc un sentiment real de scop în ceea ce fac. Și nu numai atât, dar majoritatea freelancerilor declară, de asemenea, că primesc o remunerație mai bună și că ating un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată.
Adaugă toate acestea la un loc, iar calitatea generală a vieții tale se îmbunătățește drastic!
Reinventarea „zilei de lucru”
Când ești liber profesionist, lucrezi pentru tine însuți.
Ceea ce înseamnă că TU deții controlul total asupra orelor de lucru, asupra volumului de muncă, asupra tipului de clienți cu care vei lucra, asupra prețului pe care îl percepi și asupra abilităților pe care le înveți.
Acest nivel de libertate și flexibilitate profesională îți schimbă viața. Și se pare că este unul dintre principalele motive pentru care freelancerii spun că nu s-ar putea întoarce niciodată la un program fix de 9-5.
Freelancingul are ceva pentru toată lumea
Probabil că unul dintre cele mai interesante lucruri despre freelancing este că este atât de divers. Chiar există ceva pentru toată lumea!
De la profesii mai comune – cum ar fi scrisul și fotografia – la unele care sunt puțin mai ieșite din comun… Opțiunile sunt cu adevărat nesfârșite.
Vrei și tu să devii freelancer, dar nu ești sigur ce activitate de freelancing este potrivită pentru tine? Rămâi cu noi, pentru că vom discuta despre 5 dintre cele mai solicitate abilități de freelancing în acest moment – astfel încât să o poți alege pe cea cu care vibrezi cel mai mult.
#1. Scriitor
Da – primul loc pe listă nu este probabil o surpriză. Este în mod sigur preferatul nostru personal.
Cel mai tare lucru despre scris este că literalmente toate afacerile din întreaga lume au nevoie de el. Și au nevoie de mai multe forme de redactare – texte și conținut.
Scrierea de conținut este ceea ce creează loialitate și implicare față de brand (ceea ce este esențial pentru afaceri în zilele noastre). Acest lucru se face, de obicei, prin intermediul postărilor pe blog, articolelor, legendei din social media, buletinelor informative și multe altele.
Un redactor de conținut ar trebui să fie priceput la scrierea conversațională și captivantă. Și puncte bonus dacă are o înțelegere generală a cuvintelor cheie în SEO.
Copywriting-ul, pe de altă parte, este ceea pe ce întreprinderile se bazează atunci când vine vorba de generarea de lead-uri, conversii și vânzări – de obicei prin mijloace precum anunțuri, pagini de vânzări, pagini de destinație, e-mailuri de vânzări și chiar și capturi de social media!
Copywriterii trebuie, de asemenea, să fie pricepuți la scriere conversațională și captivantă. Dar, pe lângă asta, trebuie să fie conștienți de factorii psihologici declanșatori, de marketing și de modul în care să efectueze o cercetare excelentă a cumpărătorilor.
Deci, dacă ai visat întotdeauna să fii scriitor, ai destule opțiuni pentru a face bani cu cuvintele tale.
#2. Social Media Manager
Dacă ceva nu este pe social media… oare există?! 😊
În epoca noastră modernă a tehnologiei, a smartphone-urilor și a aplicațiilor – toate afacerile ar trebui să aibă o prezență în social media. Asta pentru că majoritatea clienților vor să le urmărească și să se implice cu ele online.
Dar problema este că majoritatea întreprinderilor nu au timpul, energia sau abilitățile necesare pentru a ține pasul cu social media. Și aici intervine această abilitate de freelancing.
Managerii de social media sunt responsabili de gestionarea prezenței online a unui brand.
Acest lucru poate include:
- Elaborarea de strategii pentru a crește reach-ul
- Crearea și supervizarea campaniilor sociale
- A fi la curent cu tendințele actuale și producerea de conținut
- Monitorizarea indicatorilor – cum ar fi nivelul de implicare, conversiile și construirea audienței
- Și, bineînțeles, postarea activă și scrierea de texte pe social media!
Dacă iubești toate lucrurile din social media și tendințele – atunci aceasta ar putea fi afacerea de freelance perfectă pentru tine!
#3. Designer de site-uri web
Nu toate afacerile au nevoie de un site web, dar majoritatea vor beneficia de pe urma unui site!
Iar în lumea online de astăzi, acesta nu trebuie doar să arate bine, ci trebuie să funcționeze fără probleme și în mod optim. Nu există nimic mai rău decât un site web care a fost făcut fără calitate și care are imagini cu defecte sau text pe care nu îl poți citi.
Ceea ce înseamnă că aceasta este o abilitate care este la mare căutare!
Designerii de site-uri web se ocupă de planificarea, proiectarea și codificarea site-urilor web. Va trebui să ai un ochi bun pentru designul vizual. Plus o înțelegere temeinică a programelor de design precum Photoshop & Illustrator, Javascript, codare HTML și să ai o atenție impecabilă la detalii.
Pare mult, dar poți găsi cursuri online pentru a învăța toate aceste abilități – așa că, dacă designul și/sau codul sunt ceva care te interesează, atunci aceasta este activitatea de freelancing potrivită pentru tine!
#4. Corector (a.k.a. Proofreader)
Cine a chemat poliția gramaticală?! 😊
Dacă ești una dintre acele persoane care prinde toate greșelile gramaticale, ortografice și lingvistice… atunci acesta este jobul de freelancing pentru tine!
Copy-editingul sau mai putem să-i spunem proofreading este un job de care orice afacere are nevoie. Și asta pentru că scriitorii nu sunt neapărat buni ortografiști sau experți în gramatică.
Așa că asta înseamnă că afacerile nu numai că trebuie să angajeze scriitori excelenți care să poată atrage publicul lor, să construiască relații și să le facă vânzări… dar au nevoie și de cineva care să corecteze ceea ce scriitorii lor au scris!
În calitate de corector, te vei ocupa de:
- Corectarea ortografiei, gramaticii, punctuației și sintaxei
- Asigurarea consecvenței ortografiei, a cratimei, a cifrelor, a fonturilor și a majusculelor
- Semnalizarea afirmațiilor ambigue sau incorecte din punct de vedere faptic
Practic, TU ești persoana care analizează totul cu atenție pentru a se asigura că există zero greșeli de ortografie, punctuație sau gramatică înainte ca textul să fie gata să fie văzut de public.
Ai putea corecta orice, de la bloguri la pagini de vânzări și chiar romane sau reviste!
#5. Asistent virtual
Ești regina/regele comunicării? Poți să tastezi mai repede decât crezi? Ești un maestru al multi-tasking-ului? Abilitățile tale de organizare și de gestionare a timpului ar putea face pe oricine gelos?
Dacă ai spus „DA”, atunci un job de asistent virtual ar putea fi potrivit pentru tine!
Asistenții virtuali sunt de obicei angajați pentru a se ocupa de sarcini administrative pentru o persoană, un brand sau o companie.
Aceste sarcini variază adesea, dar pot include orice, de la programarea întâlnirilor, efectuarea de apeluri telefonice, introducerea de date, organizarea de călătorii, contabilitate, organizarea e-mailurilor, gestionarea social media sau chiar crearea de conținut!
Fiecare afacere va avea propriile nevoi și dorințe individuale – așa că acesta este un job care nu este la fel de „clar” ca și restul de pe această listă. Dar este o activitate foarte solicitată și care poate fi incredibil de distractivă și plină de satisfacții, în funcție de cine sunt clienții tăi! Tot mai multe afaceri văd beneficiile externalizării experților pentru serviciile de care au nevoie.
Deci, ce părere ai? Ești gata să renunți la birou și să îmbrățișezi libertatea de a lucra ca freelancer? Scrie-ne la hello@creativeadvertising.ro și hai să sărbătorim împreună an de an Ziua Freelancerilor!